Boeddhisten zoeken innerlijke rust en vrede. Het boeddhisme is geen godsdienst aangezien de boeddhisten geen God kennen. Een belangrijk aspect voor een boeddhist is het ondernemen van een bedevaartstocht.

Algemeen

Het boeddhisme is een wereldreligie zonder dat het een god of goden vereert. De stichter van het boeddhisme was een prins uit Nepal, genaamd Siddhartha Gautama. Op 29-jarige leeftijd verliet de prins voor het eerst de bescherming van het kasteel. In de bossen kwam hij een oude man, een zieke man, een dode man en een monnik tegen. Siddhartha, die hiermee in zijn leven nog nooit was geconfronteerd, was ontsteld over het lijden in de wereld. Na enige jaren van zelfkastijding begon Siddhartha te mediteren tot hij een antwoord had gevonden op de vraag waarom er lijden was in de wereld. De prins bereikte de staat van verlichting en werd vanaf dat moment Boeddha (de verlichte) genoemd. Het doel van elke boeddhist is om ook verlicht te raken en zo het Nirwana te bereiken. Wereldwijd zijn er meer dan 300 miljoen boeddhisten, waarvan het grootste deel in Azië. Er zijn tientallen belangrijke bedevaartsoorden voor boeddhisten. Hieronder een aantal van de belangrijkste bedevaartsoorden:

Bodhgaya

Deze plaats is de belangrijkste plek voor een boeddhist. Dit is de plek waar Siddhartha de staat van Nirwana (uitdoving) bereikte, de verlichting. De boom waaronder hij mediteerde totdat hij het antwoord had gevonden op het lijden in de wereld, staat in Bodhgaya. Een Indiase koning die Bodhgaya bezocht en zich bekeerde tot het boeddhisme, heeft opdracht gegeven tot de bouw van een grote tempel. Deze tempel, meer dan tweeduizend jaar oud, staat bekend onder de naam Mahabodi tempel. Bodhgaya is een drukbezochte plaats, aangezien ook hindoes een aantal heiligdommen in Bodhgaya bezoeken.

Sarnath

Sarnath is een zeer belangrijke plek voor boeddhisten. Hier gaf Boeddha voor het eerst onderwijs aan zijn volgelingen. Zijn volgelingen kregen van hem de opdracht de wijsheid te verspreiden. Ook ontstond hier de boeddhistische gemeenschap van monniken. In de zevende eeuw na Chr. stonden in Sarnath dertig kloosters met tezamen meer dan drieduizend monniken! Het was een van de voornaamste plekken van het boeddhisme. Hieraan kwam een einde toen in de twaalfde eeuw na Chr. Sarnath werd geplunderd door moslims. Bijna alle tempels zijn beschadigd door de plunderingen en brandstichting. In Sarnath zijn veel verschillende soorten tempels gebouwd.  Het boeddhisme kent verschillende stromingen en tradities. Er zijn dus ook wezenlijke verschillen tussen sommige tempels. Sarnath is de op een na drukst bezochte boeddhistische peligrimageplaats in India.

Kushinagara

Dit is de plek waar Boeddha op tachtigjarige leeftijd overleed. Boeddha had het Nirwana (uitdoving) bereikt in zijn leven en zou niet worden wedergeboren. In feite gaat hij op 'in het niets'. Boeddha legde het zelf als volgt uit: "Waar gaat het vuur heen nadat het uitgedoofd is? Gaat het noord, zuid, oost of west?" Boeddha overleed nabij de Hiranyavati rivier, waar hij ook gecremeerd is. Zijn stoffelijke resten werden verspreid over meerdere koninkrijken in India. Vanaf de twaalfde eeuw is het boeddhisme in Kushinagara in de vergetelheid geraakt. Pas in de negentiende eeuw onstond er  in deze streek weer belangstelling voor het boeddhisme. Er is een groot project gaande nabij Kushinagara. Hier wordt een 152 meter hoog bronzen standbeeld van de nieuwe toekomstig verwachte Boeddha gebouwd.

Lumbini

Lumbini is de geboorteplaats van Siddhartha Gautama, de stichter van het boeddhisme. Logisch gevolg is dat dit een van de belangrijkste bedevaartsoorden voor boeddhisten is. Er zijn in deze stad veel verschillende soorten boeddhistische tempels te vinden. Zo staan er Chinese tempels, Birmese tempels en Nepalese tempels. Ook is hier de heilige vijver, waar Siddhartha zijn eerste bad zou hebben genomen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in