Duurzaam zijn of worden is een must vandaag de dag. Duurzaamheid komt terug in steeds meer facetten van de hedendaagse samenleving, met name het terugdringen van de CO2-uitstoot en het ontzien van de uitputbare fossiele bronnen. Ondernemers worden genoodzaakt om duurzaam te ondernemen, wat resulteert in zeer veel creatieve ideeën die niet alleen duurzaam zijn, maar ook gewoon slim en kostenreducerend. In dit artikel een top 5 vijf van recente duurzame ideeën met een ingenieus karakter. 

1. Onschadelijk maken van asbesthoudend materiaal

Een vooruitstrevende ondernemer uit Oldenzaal heeft het idee uitgewerkt om het kankerverwekkende materiaal asbest, onschadelijk te maken. Jaarlijks komt circa 80.000 ton asbesthoudend materiaal vrij uit sloopwerken. Dit materiaal wordt op dit moment op een aantal stortplaatsen in Nederland opgeslagen. Door het asbesthoudende materiaal in een oven van 1.000 graden Celsius te verhitten, wordt de structuur van de schadelijke asbestvezels veranderd. Het resultaat na verhitting is dat er een product ontstaat welke onschadelijk is en toe te passen in de woning- of wegenbouw.

Resultaat: Storten behoort tot de verleden tijd en het eindproduct is herbruikbaar!

2. Draaideur zet koffie

Een kleine moeite, een goed gevoel. Door een stroomgenerator toe te passen in een draaideur, in dit geval de ingang van een kantoorgebouw, wordt middels het in- en uitgaan van een gebouw door de bezoekers een kleine hoeveelheid stroom opgewekt. Door deze beetje energie een ‘gevoel’ te geven, krijgt het wel een meerwaarde. Een projectontwikkelaar uit Almelo implementeert dit idee in een duurzaam kantorenpark in Enschede. Het idee is om bij de ingang aan te geven dat je door het naar binnen gaan van het kantoor, genoeg stroom opgewekt wordt voor het zetten van het eerste kopje koffie.  

Resultaat; Het eerste kopje koffie heb jezelf gemaakt, dat voelt goed!

3. Fosfaatterugwinning uit een kleine boodschap

Fosfaat is een van de eindige bronnen waarop we zuinig moeten zijn. Het is daarom belangrijk dat gebruikt fosfaat teruggewonnen wordt, in dit geval uit urine. Urine zorgt voor 45 procent van het fosfaat in het afvalwater. Deze afvalstroom wordt in de omgeving van Zutphen plaatselijk uitgesloten van de totale afvalwaterstroom en naar een urineverwerkingsinstallatie gebracht.  Het teruggewonnen fosfaat wordt hergebruikt in de kunstmestindustrie. De installatie, die sinds 2010 actief is en de eerste full scale installatie van Europa is, kan maximaal 5.000 m3 (13 miljoen kleine boodschappen) per jaar verwerken.

Resultaat: Voor het eerst dat gezeik wat oplevert!

4. Duurzaamheid in de lift

Een ingenieuze liftenbouwer uit Japan heeft recentelijk een duurzame uitvinding gedaan, het opwekken van stroom uit overtollig contragewicht. Het concept is dat bij een dalende lift met een zware vracht en een stijgende lift met een lichte last, de tractiemachine gaat functioneren als een stroomgenerator. Het idee levert stroom op en vermindert de CO2-uitstoot.

Resultaat: Duurzaamheid zit echt in de lift!

5. Windturbines tussen gebouwen

Het opwekken van stroom uit windenergie wordt reeds sinds jaar en dag toegepast. Een verfijnde toepassing hiervan is in Amerika bedacht. In grote steden bestaat het fenomeen dat de wind tussen wolkenkrabbers in snelheid toeneemt. Door windturbines tussen de wolkenkrabbers te plaatsen, kan deze vorm van windenergie worden gewonnen. Dit idee geeft wel blijk van het ingenieus combineren van de benodigde randvoorwaarden om duurzaam bezig te zijn!

Resultaat; Windeieren leveren toch wat op!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in