Beste lezer, mijn bedoeling met het schrijven van teksten is om mijn gedachten te kunnen delen en vrij de loop laten gaan:

PVV wil de koning(in) uit de regering!
Wat vindt u daar eigenlijk van? Uiteraard zijn hierover de meningen verschillend.
Als symbool van de Nederlandse eenheid, als stabiele factor in het staatsproces en als brenger van cohesie is zij indirect van grote waarde.

Een veel gebruikt (weliswaar naar mijn mening matig) argument is dat "Hare Majesteit" de samenleving veel geld kost.
Het koningshuis zou Nederland meer kosten dan dat het 'ons' oplevert. Zoals ik hierboven al schreef is het koningshuis indirect van grote waarde. Argumenten als kostenbesparing zijn niet op hun plaats.

Vergis u niet, ook ik spreek mij uit tegen een 'koning(in)' in de regering. Naar mijn idee is het ouderwets, een historische vergissing die rechtgezet dient te worden. Helaas is daar een grondwetswijziging voor nodig, wat niet zomaar even geregeld kan worden. Bovendien, peilingen wijzen uit dat nog steeds een ruime meerderheid de positie van de koningin wel best vindt. "Het werkt toch, waarom zou je het dan willen veranderen?" Dit vind ik wel een zeer slecht argument, omdat een systeem dat werkt, niet betekent dat dat systeem ook goed of rechtvaardig is!

Wat is goed en wat is rechtvaardig? Naar mijn bescheiden mening is het niet rechtvaardig om één persoon formeel gezien, maar ook in de praktijk, een grote hoeveelheid macht te geven, puur vanwege het feit dat hij/zij erfopvolger is van koningen uit de 19e eeuw en zelfs nog eerder.
En waar is die macht uiteindelijk op gebaseerd?
Veel mensen zullen het (helaas) niet weten, maar uiteindelijk is het gezag en de macht van de koning terug te leiden naar de "gratie Gods". U kunt er de grondwet en andere wetten op nalezen! Wel vreemd, vindt u niet. Wanneer een meerderheid van Nederland zich niet christelijk noemt? (ervan uitgaande dat met de gratie Gods de christelijke God wordt bedoeld, maar dat lijkt mij wel evident)

Kort gezegd, een meerderheid verklaart dat zij niet het gezag van God accepteert of gelooft, maar tegelijkertijd is een meerderheid voor de positie van de koningin, wiens positie berust op goddelijk gezag! Een vreemde tegenstrijdigheid naar mijn mening.

Ik vraag mij dan ook ten zeerste af, wanneer het Nederlandse volk weet waar uiteindelijk gezien het gezag en de positie van de koningin op berust, of er nog steeds een ruime meerderheid de positie van de koningin 'wel best' vindt.
Acceptatie van 'Hare Majesteits' gezag hangt klaarblijkelijk af van onwetendheid. Wat mijn standpunt betreft, hopelijk gaan meer mensen bij zichzelf te rade waarom ze in 'godsnaam' zomaar accepteren dat er iemand boven hen staat en waarop dat gebaseerd is.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in