Piramides werden gebouwd als symbool van de Egyptische beschaving. Bovendien functioneerden zij als grafkamers voor de farao's, tevens functioneerden zij als poort naar de Goden. De piramides werden gebouwd aan de westelijke oever van de rivier De Nijl.

Waarom Piramides werden gebouwd

In oude tijden werden monumenten gebouwd om de rest van de wereld te laten zien wat voor grote samenleving zij waren. Deze monumenten doorstonden vaak de tand destijds zodat hun geschiedenis  bewaard bleef. Grote, machtige en dure objecten werden gebouwd om de grootsheid van hun cultuur en hun leiders (farao’s, koningen, keizers enz.)  aan te tonen. In Egypte werden om die reden piramides gebouwd als symbool van hun machtige en glorieuze beschaving aan de Nijl.

Andere redenen

Piramides zijn dus gebouwd als symbool van de Egyptische beschaving. Wat is nu het specifieke doel van deze piramides geweest? Piramides dienden voornamelijk als grafkamers voor de heersers van het oude Egypte, de farao’s. De bouw van de piramide begon vaak snel na het aantreden van de farao. Reden hiervoor is dat bouw van deze machtige monumenten tot twintig jaar kon duren.  De piramides werden gevuld met religieuze symbolen en andere hiërogliefen die het verhaal vertellen van het leven ten tijde van en over de persoon die daar begraven is.  Naast de primaire reden voor de bouw van piramides als laatste rustplaats van de farao, waren er ook andere redenen die relevant zijn. Een daarvan is godsdienstig van aard. Vermoedelijk zouden de op de muur getekende symbolen, dienen als gids voor de farao op zijn weg naar de hemel. Tijdens zijn reis zouden de symbolen de antwoorden geven op zijn vragen om zijn reis te voltooien. Ook de vorm van de piramide is symbolisch en religieus. De Egyptenaren geloofden dat de aarde was gecreëerd vanuit een soort van heuvel waardoor ook de piramides op deze manier werden gebouwd om deze gedachtegang te vertegenwoordigen. Men geloofde ook dat ze op deze manier gebouwd dienden te worden om de afdalende zonnestralen te imiteren.

Locatie piramides

De piramides werden gebouwd aan de westelijke oever van de rivier de Nijl. Ze werden juist daar gebouwd omdat dit de plek is waar de zon op komt. Volgens de oude Egyptenaren bevond het rijk der doden zich op deze locatie. De grootste piramide is de piramide van Cheops, ook wel de grote piramide genoemd. Deze piramide is het enige, nog intacte, klassieke wereldwonder. De Piramide is precies in het donkere gedeelte van de nacht. Volgens de overlevering zou de farao op deze manier de beste kans hebben om in het rijk der goden te belanden en zo eeuwig leven te verkrijgen.

De piramides dienden dus twee doelen en speelden een centrale rol in de cultuur van de oude Egyptenaren. Ze waren grafkamers voor de farao’s en een poort naar de goden. De religieuze betekenis speelt echter ook een belangrijke rol en de Piramide van Cheops kan worden gezien als erfgoed van de geavanceerde cultuur van de oude Egyptenaren.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in