Dat het Amerikaans volk aardig wat extra kilootjes telt is niets nieuws. Maar dat nu ook hun huisdieren moeten gaan Sonja Bakkeren?

Amerikaanse huisdieren te dik

Uit onderzoek van de APOP (de bond ter preventie van overgewicht bij dieren) blijkt dat  53% van de katten en 55% van de honden in de Verenigde Staten te dik is. Hieruit kun je opmaken dat er maar liefst 50 miljoen zware katten en 43 miljoen dikke honden in Amerika wonen. Ernie Ward, oprichter van de APOP: "We zien een groter percentage huisdieren met overgewicht dan ooit tevoren". Dit betekent niet veel goeds voor het Amerikaanse huisdier. Gezondheidsproblemen als diabetes, artritis, nierziekten en een hoge bloeddruk liggen op de loer voor de volslanke kater. 

Afvallen
Tijd om af te vallen dus. Maar hoe pak je dat aan? Volgens Sacha Gaus van de Martin Gaus Academy is het eetgedrag van je huisdier aanpassen geen eitje. "Dieren eten uit verveling, net als mensen eigenlijk. Als eigenaar kan je daar tegenin gaan door het dier een activiteit te geven". Er zijn verschillende bewegingsprogramma's voor huisdieren, gebaseerd op soort en gewicht. Maar wat doe je aan die slechte eetgewoontes? Vooral katten kunnen er een slechte manier van eten op na houden. "Er zijn speciale voederbakken voor schrokkende katten. Daar zit een soort doolhofje in zodat de kat moeite moet doen om zijn eten eruit te krijgen, zo gaat hij trager eten." 

Nederland
Hoe zit dat dan met onze dierenvriendjes? Ook wij moeten oppassen blijkt; naar schatting is maar liefst 35% van onze huisdieren te dik. Dierenarts Maarten van den Heuvel maakt zich zorgen. "We zien het dagelijks in de kliniek. Vaak geven de baasjes de dieren restjes avondeten en daarnaast nog brokken en ander voer". Gelukkig doen we het altijd nog beter dan de Amerikaanse katten en honden. En zij zijn er weer beter aan toe dan hun baasjes; Jaarlijks sterven er 300.000 mensen in de USA ten gevolge van overgewicht. Uit gegevens van de Wereld Gezondheidsorganisatie blijkt dat maar liefst een derde van de bevolking daar aan overgewicht of obesitas lijdt. Geen wonder dat hun huisdieren zo zwaar zijn!


 

http://www.nu.nl/opmerkelijk/2454986/amerikaanse-huisdieren-worden-steeds-dikker.html
http://www.uitdaging.net/gezond/overgewicht_Amerika.html
http://ger.nl/blog/2011/02/25/overgewicht-bij-nederlandse-huisdieren/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in