Carnaval is zojuist weer geweest! Dit betekende feest, voor hele grote groepen mensen. Heel vaak wordt carnaval gekoppeld aan de feesten die in het zuiden van ons land het meest worden gevierd. Maar ook boven de rivieren wordt er soms flink gefeest!

Carnaval 2011

Carnaval werd dit jaar gehouden vanaf vrijdag 4 of zaterdag 5 maart tot en met dinsdag 8 maart 2011. Om klokslag 23.11 uur op dinsdag is het weer voorbij, de verkleedpartijen, het feesten en het gek doen. Voor sommige Nederlanders betekende dit een lang weekeinde vrij nemen van het werk en zoveel mogelijk sfeer opsnuiven, raar doen mag immers in deze paar dagen van het jaar, zonder dat er vreemd wordt opgekeken. Anderen vinden het maar niets, dat carnaval en zien het als een feest van vooral veel tot overmatig veel alcoholgebruik. De waarheid zal vast en zeker ergens in het midden liggen.

Ook boven de rivieren

Carnaval staat vooral bekend als een feest dat vooral in het zuiden van het land volop wordt gevierd. Natuurlijk is dit zo, maar dit wil niet zeggen dat er boven de rivieren geen carnaval wordt gehouden. Het is alleen veel minder bekend. En, de grootste en langste optochten, die worden inderdaad in het zuiden gehouden. Toch zijn er zeker ook de nodige gemeenten die niet tot Noord-Brabant of Limburg behoren, waar ook goed feest wordt gevierd. Neem Noordwijkerhout, een dorp met zo'n 15.000 inwoners, gelegen in het westen van het land, bijna tegen de Noordzee aan. Ergens in het midden van Haarlem en Leiden. Dit dorp kent in totaal vier carnavalsverenigingen, die allemaal hun eigen festiviteiten organiseren. Dit betekent twee optochten, eentje op zaterdag in Noordwijkerhout zelf, vanaf 13.11 uur tot ruim een uur later voordat alle wagens en groepen voorbij zijn getrokken en eentje op zondag, in het buurtgenootschap De Zilk.

Aan zee

Qua feesten, is Noordwijkerhout zeker op de carnavals-zaterdagavond het middelpunt van de hele Duin- en Bollenstreek. Honderden, zo niet duizenden mensen komen naar De Schelft, zoveel als er maar toegelaten mogen worden. Kaarten voor dit feest zijn ieder jaar lang voor het carnaval uitverkocht. De boerenbruiloft op maandagmiddag, trekt ook altijd drommen mensen naar het gemeentehuis, alwaar boer en boerin onecht in de echt worden verbonden. Een optocht naar de feestlocatie volgt, waarna alle gasten het jaarlijkse bruiloftsdiner nuttigen: een oer-Hollandse boerenkoolmaaltijd met worst.

Verenigingen

Daarnaast zijn er nog veel meer festiviteiten, zoals frühstücken bij De Keiebijters, de voorfeesten bij De Vikings, de carnavalsbakkiesmiddag bij De Kaninefaaten en het laatste druppelfeest bij De Duinknijnen. Tientallen feesten zijn er in zo'n klein dorp, in een tijdsbestek van een paar dagen. Dus feesten boven de rivieren met carnaval, is ook een prima optie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in