Wij houden van honden, als je er de tijd voor hebt is het geweldig om een of meerdere honden te hebben. Een hond dwingt je naar buiten te gaan, weer of geen weer, er moet dagelijks een flink stuk gewandeld worden.
Voor meer teksten:
http://www.tekststudiocasper.nl
Een hond staat garant voor sociale contacten.
In ons buurtpark kennen we bijna alle hondeneigenaren. Van de meeste baasjes hebben we geen idee hoe ze heten, dus we duiden elkaar allemaal aan bij de naam van de hond. Er overlijden wel eens honden en er komen anderen voor in de plaats, dus de consequentie van dit systeem is dat we allemaal soms van naam veranderen.
Leuke en minder leuke hondenvriendjes
Behalve voor de gezellige sociale contacten kan het bezit van een hond ook garant staan voor een flinke burenruzie. Honden gaan niet altijd automatisch vreedzaam met elkaar om, dat is geen nieuws. Als honden elkaar niet mogen is de kans groot dat de wederzijdse baasjes elkaars bloed ook wel kunnen drinken. We kennen het gevoel zelf, wie aan onze hond komt, komt aan ons.
Maar met een beetje goede wil van beide kanten zijn problemen vreedzaam op te lossen en escalaties te voorkomen.
Het Boomerhondje van een paar huizen verderop is bang voor onze grote zwarte hond, geen probleem, we zwaaien even naar de baas en lopen de andere kant op.
Als het uit de hand loopt
Als je hond of jijzelf wordt gebeten door een hond, staat de politie niet te trappelen om een aangifte wegens een bijtincident op te nemen. Je kunt dan alleen een melding doen. Als er meerdere meldingen zijn is de kans groot dat de politie met de hondeneigenaar gaat praten.
Op basis van artikel 425 wetboek van strafrecht moet de politie aangifte van een ernstig vergrijp opnemen. Ernstig is natuurlijk een subjectief begrip.
Artikel 425 wetboek van Strafrecht
Met hechtenis van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie wordt gestraft:
- hij die een dier op een mens aanhitst of een onder zijn hoede staand dier, wanneer het een mens aanvalt, niet terughoudt.
- hij die geen voldoende zorg draagt voor het onschadelijk houden van een onder zijn hoede staand gevaarlijk dier.
Algemene Plaatselijke Verordening
Een APV is als het ware een opsomming van huishoudelijke regels van een gemeente. Voor gevaarlijke honden is meestal een apart artikel opgenomen
Dit artikel geeft het bevoegd gezag de mogelijkheid een hond als gevaarlijk te kenmerken en de eigenaar een muilkorf- en aanlijngebod op te leggen.
Of en wanneer deze maatregel toegepast wordt is aan het gezag en we weten het: gevaarlijk is een subjectief begrip. Het optreden tegen gevaarlijke honden kan erg willekeurig zijn.
Als een hond als gevaarlijke hond is aangewezen en de eigenaar houdt zich niet aan het muilkorf- en aanlijngebod kan de hond in beslag genomen geworden, het lot van de hond is dan uitermate onzeker.
Onze ervaring
Een buurtgenoot heeft sinds een jaar of twee drie grote jachthonden, twee reuen en een teefje. De reuen zijn herplaatsers en het teefje woont van pup af aan bij hem.
Vanaf het najaar 2010 zijn er diverse bijtincidenten geweest met de reuen. Allebei onze honden zijn zeer agressief door een van de honden benaderd en er is een kleine terriër in de buurt zo ernstig toegetakeld dat er meerdere hechtingen nodig waren. Er zijn minstens vijf mensen gebeten.
Onze jongste hond is als pup tweemaal agressief benaderd door een van de reuen. Onze hond, inmiddels ook een volwassen reu, is niet van het vergevingsgezinde type, hij moet ze niet meer.
Als de man met zijn honden langs onze tuin loopt laat onze hond luidruchtig weten wat hij van ze vindt. Wij beschouwen dit als ongewenst gedrag (hij doet het gelukkig alleen bij deze honden), daarbij is het vervelend voor de buren en wij hebben de man meermalen beleefd verzocht een andere route naar het uitlaatveld te nemen.
Nadat onze buurman door een van de honden in zijn buik is gebeten en voor behandeling naar het ziekenhuis moest, hebben ook de buren hem dringend hetzelfde verzoek gedaan. De buren durven hun jonge kinderen niet meer buiten te laten spelen.
Zoveelste incident
Nadat mijn man volkomen onverwacht door een van de honden wordt gebeten, kunnen we uiteindelijk aangifte doen, de buurman krijgt voor een van zijn honden een muilkorf- en aanlijngebod. Hij blijft over het pad dat aan onze tuinen grenst lopen, en het geblaf van zijn honden en onze hond blijft oorverdovend. De kinderen worden in de eigen tuin gehouden en alle hondeneigenaren lopen nog steeds een blokje om. Op de herhaalde verzoeken om te lopen, is het standaard antwoord “ik laat me de wet niet voorschrijven”.
De hondeneigenaar neemt de gewoonte aan zijn hond alleen onderweg te muilkorven, op het veld achter de woningen gaat de muilkorf af.
Omdat alle drie zijn honden van hetzelfde ras zijn en er van een afstand hetzelfde uitzien, houd ik (muilkorfgebod of niet) de gewoonte uitgebreid te onderzoeken of de buurman buiten loopt voor ik met één van onze honden naar buiten durf. Deze beperking van onze vrijheid vind ik het ergste, dat de buurtgenoot het leuk vindt me in het voorbijgaan uit te schelden boeit me minder.
Wij beschermen onze honden, de buurtgenoot staat soms onbegrijpelijk lang voor onze deur, ik ben wel eens kwartier bezig geweest een hond uit te leggen waarom we nog niet naar huis gaan. Maar ik wacht liever een kwartier dan de confrontatie aan te gaan met het risico dat mijn hond gewond raakt.
Hondengeleider
We hebben gesprekken gehad met de hondengeleider van de politie, we hadden zelf nog het optimistische idee dat een goed gesprek met de buurman de problemen zou oplossen. Ook wij kijken wel eens naar Bonje met de Buren en elke keer denken we weer dat veel ellende met een gewoon gesprek voorkomen had kunnen worden.
Op basis van de ervaringen die de politie en de hondengeleider inmiddels met onze grote vriend hebben opgedaan is een gesprek ons afgeraden. Uit angst voor verdere escalatie hebben wij dit advies opgevolgd.
Het muilkorf- en aanlijngebod is officieel, maar het lawaai blijft omdat de man weigert zijn route aan te passen.
Ineens geen last meer
Wat er gebeurd is weten we niet, maar de man loopt niet meer langs onze tuinen en laat zijn honden elders uit. De rust is wedergekeerd. We kunnen gewoon onze poort uitlopen zonder bang te zijn dat onze honden aangevallen worden. De buurkinderen kunnen weer buiten spelen.
Voed je eigen hond op en bescherm hem
Dit is een schattig pupje, dit was ons schattige pupje en hij is inmiddels een goed opgevoede reu van 40 kg.
Voorkomen is beter dan genezen. Begin ermee je eigen hond goed op te voeden en leer hem niet overal blaffend op af te denderen. Laat je hond lekker spelen met soortgenoten die betrouwbaar gebleken zijn.
Bescherm je hond en ga conflicten uit de weg, loop maar een blokje om als een andere hondeneigenaar weigert rekening met jou en je hond te houden.
Je hebt weinig aan je gelijk als je hond gewond raakt of zelfs erger.