De Fox Terriër, een engels hondenras, werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op vossen en dassen. De honden moesten de dieren uit hun holen jagen. Ze werden ook gebruikt om ongedierte te verdelgen. Tegenwoordig worden ze gehouden als leuke, vrolijke gezelschapshonden.

Fox terrier karakter

Fox Terriërs zijn erg slimme en actieve honden. Ze kunnen veel en snel leren, maar dit moet met veel geduld gebeuren. Als je te streng bent of boos wordt keren ze zich juist tegen je. Ze zijn eigenwijs, bijdehand en kunnen heel veel uitdrukkingen laten zien. Als ze ergens geen zin in hebben doen ze het niet. Ook zijn ze erg volhardend. Het jachtinstinct is met de jaren veel minder geworden, hoe fel de hond is hangt er erg vanaf of je een jacht gefokte pup koopt of niet. Fox terriërs stonden erom bekend dat het moeilijke honden waren, maar nu zijn het erg leuke, lieve en tot op late leeftijd nog speelse honden. Ze zijn graag bij 'hun gezin', zijn altijd in voor een grapje en kunnen de hele dag door spelen. Ze zijn zeker niet slaafs, maar met een goede opvoeding kunnen ze zeker meedoen in de gehoorzaamheid, mits ze genoeg afwisseling krijgen. Doordat dit ras zeer actief is zijn ze ook erg geschikt voor sporten zoals behendigheid en flyball.

Fox terrier uiterlijk

Deze terriërs hebben lange poten en een korte, rechte rug. De hond moet net zo lang als hoog zijn. Ze hebben een smal hoofd met kleine, ronde ogen en een lange snuit. De oren staan recht op het hoofd en zijn driehoekig. De middellange staart buigt over de rug heen. Vroeger werd één derde van de staart gecoupeerd en als er wit aan de staart zat werd er een wit puntje over gelaten. Nu mag er niet meer gecoupeerd worden. Ze hebben een dikke, gespierde nek die geleidelijk overloopt naar het lichaam en een grote maar smalle borstkas. De voorpoten staan recht onder het lichaam en de achterpoten staan iets naar achteren. De voeten zijn klein en rond.

Het gewicht van deze honden ligt tussen de 7 en 10 kg, afhankelijk van het geslacht en de grootte. Ze kunnen rond de 15 jaar oud worden en 38 tot 40 cm groot. Reuen zijn meestal iets groter, steviger en hebben een grotere borstkas dan teefjes. 

Fox terrier vacht

Bij deze honden komen twee vachtsoorten voor, namelijk de gladharige en de draadharige variant. Bij de gladharige honden is het voldoende om ze in de ruiperiode af en toe met een rubberen borstel te borstelen zodat de dode haren verwijderd worden. De draadharige honden moeten echter twee keer per jaar geplukt worden. Één keer plukken bestaat uit het verwijderen van het dekhaar en 6 weken later, als er nieuw dekhaar is, het plukken van het 'wol', de ondervacht. Daarnaast moeten de honden natuurlijk ook geborsteld worden, het liefst elke dag. Het is erg belangrijk dat deze honden geplukt worden, en niet geschoren of geknipt. Als ze geschoren worden blijven de dode haren in de huid zitten en deze kunnen gaan irriteren. De kleur wordt ook minder mooi en vervaagt. Het plukken kan in een trimsalon gedaan worden, maar u kunt het ook zelf doen. Er zijn cursussen waarbij u leert hoe de hond geplukt moet worden. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in