Hoe komt het dat zoveel mensen problemen hebben met deze oefening? Vanuit het gezichtspunt van de hond is het antwoord dat veel moeilijke honden zich gewoonweg vervelen of zich enorm verveeld hebben tijdens wandelingen met hun baasje. Daar zit een kern van waarheid in – wij zouden zelf ook weinig aandacht schenken aan een familielid dat ons meestal negeert. Het probleem doet zich vaker wel dan niet voor omdat wij de basis van de hondenpsychologie niet begrijpen.

Verplaats u in de hond

Laten we het eens vanuit het gezichtspunt van de hond bekijken. Als een hond zich vanuit een puppy door adolescentie in een volwassen hond ontwikkelt, verkent hij al de verbazingwekkend gevarieerde geuren in zijn omgeving, speelt hij met alle mogelijk honden, en onderzoekt hij in het algemeen alles wat in zijn omgeving gebeurt. Deze genoegens worden constant versterkt door plezierige herhalingen. U bent natuurlijk de laatste waar de hond aan denkt als hij dit allemaal aan het doen is, of liever gezegd, u wordt oninteressant als de hond niet getraind is om te komen.""

Als u uw hond roept, is het simpelweg een kwestie of de motivatie om te gehoorzamen zwaarder weegt dan het vermaak en de aantrekkelijkheden waar de hond op dat moment mee te maken heeft – en dat is het dilemma van het probleem. De meeste mensen houden ervan om hun hond los te laten rondrennen en met anderen honden te laten spelen in het park. Dit is belangrijk voor uw hond, zodat hij zich sociaal kan gedragen en leert om op andere honden te reageren – een vitaal onderdeel voor het opbouwen van een gezond temperament. Maar het is net zo belangrijk om ervan verzekerd te zijn dat ontdekken en sociale contacten op de tweede plaats komen, na uw commando’s moet u dus de motivatie aan de hond verschaffen om u interessanter te vinden dan wat hij dan ook op dat moment aan het doen is. Geen gemakkelijke taak – tenminste voor mensen die zo weinig mogelijk moeite in uitlaten willen steken.

Het voorkomen

Vanaf de dag dat u uw puppy krijgt (of een volwassen hond uiteraard), is het verstandig om veel aandacht te besteden aan spelen om zijn aandacht te winnen en vast te houden. Een van de simpelste en meest waardevolle spellen is het terugbrengspel, waarbij u gebruikmaakt van een bal of andere favoriete speeltjes. De jonge hond leert snel dat jij de roedelleider bent en het middelpunt van zijn wereld. De tijd die u er het eerste half jaar als baasje insteekt, stelt u later in staat om het terugroepen te perfectioneren. De hond geniet er nog steeds van om met andere honden te spelen, maar leert dat als u commandeert, hij gehoorzaamt – en van harte, want u bent de leider en leuk om naar terug te gaan. 

Redenen waarom een hond u niet zal gehoorzamen

  • Baasjes hebben de hond toegestaan om zijn eigen plezier te vinden van jongs af aan.
  • Baasjes nemen niet onmiddellijk de leidersrol op zich.
  • Baasjes trainen de puppy niet om te komen als hij op een andere manier afgeleid wordt.
  • Baasjes stellen de start van het officiële trainen uit totdat de puppy te oud is.
  • Baasjes leren niet het terugroepen in alle situaties, inclusief het huis, vanaf acht weken.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in