Honden lijken bezeten door het contact van gezicht tegen gezicht, het willen likken en wrijven over onze gezichten en monden. Onder honden is dit een belangrijke sociale actie, gezien als een groet of als een verzoek aan een oudere hond om opgebraakt voedsel, en zelfs als teken van nederigheid. Als het gericht is op een mens, betekent het hoogteverschil dat zij leren om tegen ons op te springen om onze gezichten te bereiken. Omdat we geen honden zijn, is het likken van het gezicht geen gewoonte waar we normaal gesproken van houden. 

Opspringen van een hond

Zoals de meeste gewoontes, begint deze als de hond een puppy is. Puppy’s zijn klein, dus bukken we vanzelfsprekend om ze op te tillen. Dan geven we ze de ideale gelegenheid om ons gezicht te likken. Als de puppy groeit, dan is het normaal voor hem om te proberen met het gedrag door te gaan door naar ons gezicht toe te springen. Het kan ook gevaarlijk zijn, vooral als het grote honden zijn die tegen jonge kinderen of oudere mensen opspringen.

Advies ter voorkoming

Als u dit advies opvolgt, dan is het belangrijk dat iedereen tegen wie de hond opspringt aan elk hertrainingsprogramma deelneemt. Iedereen moet identieke commando’s en acties gebruiken, anders raakt de hond verward en zelf minder ontvankelijk. Jonge kinderen moeten altijd in gezelschap van een bekwame volwassene leren.

Vier poten op de grond""

Als u een puppy heeft, sta hem dan niet toe om gezichten te likken, zeker niet bij kinderen. Hygiëne is één factor, maar het is ook gevaarlijk – een volgroeide hond kan gemakkelijk iemand omvergooien. Als u uw hond begroet, commandeer dan ‘zit’ en prijs uw puppy alleen als hij alle vier poten op de grond heeft. Als hij opspringt, sta dan helemaal stil en zeg niets. Voor de puppy is dit saai en hij zal snel leren dat het opspringen geen plezier of beloning geeft. Het hele gezin en iedere bezoeker moet consequent aan dit programma deelnemen als het gedrag afgeleerd moet worden. Als uw hond lukraak tegen mensen in het park en op straat opspringt, dan kan dat moeilijker te beheersen zijn. Het is vaak moeilijk om liefhebbers van honden te laten ophouden met het geven van klopjes op uw hond als hij tegen hen opspringt – maar alleen op deze manier kunt u hopen dit gedrag te voorkomen. Veel mensen, vooral kinderen, vinden puppy’s onweerstaanbaar.

Baasjes proberen vaak vruchteloos hun hond af te schrikken door slaan of wegduwen. Jammer, want voor de meeste honden geldt elk soort aanraking als een stevige beloning, dus kunnen ze wat bedoeld is als correctiemaatregel vertalen als een aanmoediging – een ruw soort spelletje. Met de tijd neemt het verzet van de hond tegen de pogingen van het baasje toe, waardoor die uitgeput raakt en de hond steeds taaier wordt.

Uw doel

Stel als doel om alles uit te sluiten waardoor de hond wil opspringen. Als uw hond opspringt als u thuiskomt bijvoorbeeld, begroet hem dan niet meer wanneer u thuiskomt. Elke keer als u thuiskomt, negeer hem dan de eerste vijftien minuten. Houd uw handen stil en zeg zelfs geen hallo. Zorg ervoor dat alle gezinsleden hetzelfde doen. Dat zal in het begin moeilijk zijn. Omdat uw hond gewend is aan uitbundige begroetingen, zal hij een beetje verbaasd zijn in het begin. Maar doordat de beloning van het weggeduwd, geaaid of geprezen worden niet langer gegeven wordt, zal de reden voor het opspringen verdwijnen. Uw hond zal snel leren dat het  geen zin heeft om met het opspringen door te gaan. Na de eerste tien minuten kunt u hem bij u roepen, zeg dat hij moet zitten en geef hem een beloning die hem niet al te zeer opwindt.

Misschien vindt u het zielig voor uw hond maar honden passen zich aan en blijven even goede vrienden.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in