Een blote kat, een ongewoon dier. Mooi van lelijkheid. Men houdt ervan of niet. De sfinx een lelijk beest met een mooie naam.

""De sfinx

Velen zeggen: Wat een mooie naam heeft dat lelijke beest. Sommigen vinden het prachtdieren, maar de meesten hebben er niks mee. In tegenstelling tot wat beweerd wordt, is de blote kat geen speciaal ontwikkeld dier. In een nest met kittens kwam het wel eens voor dat er een naakt exemplaar werd geboren. Zo snel als kon, probeerde men om zich van dit exemplaar te ontdoen, omdat men dacht dat de kat niet gezond was. Toch was er een persoon die deze naaktkat zo interessant vond, dat hij besloot om met twee naakte exemplaren te fokken en met succes. Ook de Azteken waren een uitzondering, omdat in hun cultuur deze kat werd beschermd en aanbeden. De reden hiervan is tot nu toe onbekend.

Een professor uit Frankrijk is zich gaan bezighouden met het fokken van haarloze katten en in 1935 werd dit exemplaar voor het eerst tentoongesteld aan het grote publiek. In Canada is zelfs een fokker die grof geld verdient met het fokken van de sfinx.

 

Uiterlijk van de sfinx

De sfinx is haarloos of heeft een enkel donshaartje. Het is een slanke kat die hoog op de poten staat. Tevens fijn gespierd met een staart die mooi recht aan het lichaam vastzit. De huid kan elke kleur hebben en voelt zacht aan. Af en toe kan de kat lichte rimpels hebben.

Karakter van de sfinx

De sfinx is een aanhalige kat, met een lief en sociaal karakter. De sfinx hecht zich aan iedereen in het gezin die hem liefde geeft. Het is geen heldhaftig dier, dus vreemden zullen in eerste instantie vermeden worden. De kat dient binnenshuis gehouden worden. Door het ontbreken van de vacht is hij vatbaar voor kou, maar ook de felle zonnestralen kan zijn tere huidje beschadigen. Gezien zijn angstige karakter is het af te raden om de sfinx samen te houden met andere honden en katten. Ook een druk gezin met veel kinderen kunnen beter een andere kattensoort in overweging nemen. De kans is namelijk groot dat de kat alleen maar angstiger wordt.

Verzorging van de sfinx

Het verzorgen van een sfinx is op zich niet moeilijk. Regelmatig de kat poetsen met een droge en schone doek is gewenst. . Let wel op de ogen van de kat omdat deze door het ontbreken van de vacht weleens kunnen gaan tranen, wat ontsteking tot gevolg kan hebben.

De kat moet niet doorgevoerd worden. Wissel daarom blikvoer af met vers voer. Vergeet niet om de kat te voorzien van groenten en water. Let op de hoeveelheid voeding die je geeft. Deze kat vervet namelijk gauw en omdat de vacht ontbreekt is dit direct zichtbaar.

De sfinx is een kat met een heel fijn karakter. Puur om zijn uiterlijk zijn er weinig mensen die deze kat willen bezitten en dat terwijl het een prettig en gezellig huisdier is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in