Wie de woorden, sterk, robuurt, stevig, veelzijdig, rustig, trouw en eigenwijs in een gesprek over paarden gebruikt, zou het weleens over het fjordenpaard kunnen hebben. Dit enorm veelzijdige ras uit Noorwegen heeft ook in Nederland de harten van een groot aantal liefhebbers veroverd. Als eigenaar van zo'n fantastische fjord vind ik natuurlijk dat iedereen eens kennis zou moeten maken met dit bijzondere paardenras.

Stoer klein paardje.

Dit stevige, kleine, (vaak) isabelkleurige paardje uit Noorwegen heeft een behoorlijk herkenbaar uiterlijk. Ze hebben een schofthoogte van rond de 1.42 m en hebben een aalstreep over de lengte van hun rug die doorloopt in hun manen en staart. Ze hebben vaak een lichte snuit, die ook wel meelsnuit wordt genoemd. Ook zeer kenmerkend voor dit ras, zijn de zebrastrepen die bij veel fjorden op de benen voorkomen. De manen worden vaak in een boog geknipt, maar dit hoeft niet. Als ze geknipt zijn zie je vaak dat er een zwart randje boven het witte randje is geknipt. Dit is de Nederlandse manier van knippen. In Noorwegen wordt de zwarte haar niet hoger geknipt dan het witte. Soms zie je aan de achterkant van de boog nog een pluk "gewoon" haar. Dit wordt een "hengstenpluk" genoemd. Fjordenmanen die niet worden genipt, vallen vanzelf om en worden dan gewoon lang. Fjorden hebben vaak mooie langharige sokken aan hun benen. Dit wordt "behang" genoemd.

Kleuren.

De  kleur die je het meest bij fjorden ziet heet eigenlijk niet isabel maar "brunnblakk" (bruinvaal). Deze kleur kan in donkere en lichte variaties voorkomen. Daarnaast zijn er ook nog andere kleuren vookomen.

  • "Rodblakk" (roodvaal) is vaak moeilijk te onderscheiden van Brunnblakk. Het grootste verschil is dat de aalstreep  en de donker geleurde manen niet zwart zijn, maar rood.
  • "Ulsblakk" is een verdunningskleur waarbij de kleur van de vacht bijna wit is. Het lijkt op de kleur van koffiemelk of zelfs iets lichter. De aalstreep is donkergrijs of zwart.
  • "gra" is een grijze kleur die licht maar ook wat donkerder kan zijn. De aalstreep en manen zijn dondergrijs of zwart.
  • "Gulblakk" is een hele zeldzame kleur. Deze fjorden hebben een roomwitte kleur, en de aalstreep kan soms moeilijk te zien zijn doordat deze ook een witte of roomwitte kleur heeft.

Robuust.

Het fjordenpaard is een zeer robuust paard. Een goed voerschema opstellen voor een fjord is niet altijd makkelijk. Ze moeten sober gevoerd worden, anders worden ze al snel te dik of krijgen last van jeuk, hoefbevangenheid of insulineresistentie. Een fjord is winterhard en krijgt in de winter een enorme wintervacht. Vaak zien ze er in de winter uit als een ontplofte teddybeer met een baard. Dit hoort wel echt bij het ras. Ze hebben het niet snel koud en kunnen prima buiten leven. Veel fjordeneigenaren die actief met hun fjord sporten, leggen vroeg in het seizoen een deken op hun paard om te vookomen dat de vacht te dik wordt, al dan niet in combinatie met het (deels) scheren van het paard. Als je fjord 24 uur per dag buiten staat en je rijdt niet veel, dan is gewoon een wintervacht een prima bescherming.

Veelzijdig.

Fjorden zijn zeer veelzijdige paarden. Je kunt ze op steeds meer plekken in de paardenwereld tegenkomen. Hun veelzijdigheid maakt ze fantastische recreatiepaarden, maar je komt ze ook wel tegen in de western (met name in de onderdelen pleasure, trail en horsemanship), de endurance, het mennen, maar ook de spring- en dressuursport. De meeste fjorden zijn behoorlijk onverschrokken en gaan onder het zadel of voor de kar dan ook graag mee op buitenrit. Door hun kracht en vaak goede uithoudingsvermogen zijn ze prima geschikt voor een volwassen ruiter, maar ook voor het trekken van een stevige kar draaien ze vaak hun hoef niet om. Omdat fjorden over het algemeen een rustig karakter hebben, en zich niet snel van de wijs laten brengen, worden ze vaak onterecht als leuke kinderpony bestempeld. Veel fjorden hebben wat eigenwijze trekjes. Dit, in combinatie met hun kracht, maakt dat ze meestal niet zo geschikt zijn voor (jonge) kinderen en beginners. 

Stamboek.

De meeste fjorden in Nederland zijn ingeschreven bij het Nederlandse fjordenpaarden stamboek. Dit stamboek organiseert jaarlijks verschillende stamboekkeuringen om de kwaliteit van het ras te waarborgen en het ras te promoten. Naast de keuringen is het ook mogelijk om aan activiteiten onder het zadel of aangespannen deel te nemen. Deze speciale wedstrijden worden "fjordsport" genoemd. Het is ook mogelijk om met je fjord aan diploma proeven mee te doen. Zo kun je met je fjord diploma's halen op het gebied van dressuur, springen en mennen.

Tja, het enige wat ik er als liefhebber nog over kan zeggen:

 "If it's not a fjord, it's just a horse…."

www.fjordstudbook.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in