Nederland telt een groot aantal huisdieren van verschillende variaties. Groot, klein, donzig, ruw, koud en warm. Van schildpad tot papegaai en van hond tot kat. Elke dier heeft verschillende karaktereigenschappen en de een is nog leuker dan de ander. Maar hoe oud kan je huisdier worden? Is er sprake van een kortstondige relatie of heb je een vriend voor het leven? Hier zijn wat gemiddeldes van een aantal veelvoorkomende huisdieren.

Schildpadden

De kleinere soorten zoals de geelwang schildpad en de roodwang schildpad kunnen in gevangenschap een leeftijd behalen van gemiddeld vijfendertig jaar. Dit betekent dat het hebben van schildpadden geen kortlopende hobby kan zijn! Papegaai De Grijze roodstaart wordt gemiddeld twintig tot vijfentwintig jaar oud. Er zijn gevallen bekend van papegaaien die vijftig, zestig tot zelfs tachtig jaar kunnen worden. Dit betekent dat er genoeg papegaaien zijn die zelfs hun baasje overleven!

Parkiet

Parkieten zijn kleine papegaaiachtigen waarvan de grasparkiet waarschijnlijk de bekendste is. Van oorsprong is het een inheemse vogel uit Australië.  Een grasparkiet wordt gemiddeld in gevangenschap een jaar of zeven. Leeftijden van tien jaar of meer zijn uitzonderingen. Er zijn zelfs grasparkieten die ouder worden dan vijftien jaar! De valkparkiet wordt gemiddeld een stuk ouder, namelijk vijftien tot twintig jaar. Uitzonderingen lopen door tot een maximum van ongeveer dertig jaar!

Honden

De leeftijd van honden varieert enorm per ras. Gemiddeld worden honden tussen de negen en achttien jaar oud. In de regel worden grote en zware honden minder oud dan kleine hondjes. Zo behaalt een boxer of een Sint Bernard een gemiddelde leeftijd van elf jaar terwijl teckels meer dan zeventien jaar oud kunnen worden!

Katten

Katten kunnen een gemiddelde leeftijd behalen van twaalf tot vijftien jaar. Er zijn echter genoeg uitschieters bekend van katten die een leeftijd van ver over de twintig bereiken!

Konijnen

Hoe oud een konijn wordt is afhankelijk van het ras. Kleinere konijnenrassen zoals dwergkonijntjes, worden ongeveer vier tot zeven jaar oud. De grotere soorten zoals de Vlaamse reus, kunnen een leeftijd behalen van ongeveer vijf tot negen. Als je ervoor kiest om je konijn te laten steriliseren kun je daarbij nog een aantal jaren bijtellen. Uiteraard is dit alles afhankelijk van de gezondheid van het dier.

Goudvissen

Goudvissen worden in gevangenschap normaliter gesproken niet ouder dan drie jaar. Dit heeft voornamelijk te maken met de kleine (ronde) ruimtes waardoor ze vaak niet genoeg zuurstof krijgen. Ook de voeding is van groot belang voor de leeftijd van het dier. Te veel voer kan er voor zorgen dat de vis zich letterlijk dood eet.

Hamsters

Hamsters behalen een gemiddelde leeftijd van twee tot drie jaar. Maximaal kunnen hamsters zeven jaar worden. De Chinese hamster wordt meestal het oudst.

Muizen

Een muis in gevangenschap wordt gemiddeld 1 tot 2 jaar. Dit betekent dat je een langdurige relatie met een muis wel kunt vergeten.

Overzicht

Om het geheel wat overzichtelijker te maken is hieronder een volledige lijst zichtbaar met de gemiddelde leeftijd van hoog naar laag.

Huisdier Gemiddelde Leeftijd
Schildpadden 35 jaar
Papegaai 20 tot 25 jaar
Valkparkiet 15 tot 20 jaar
Kleine honden 12 tot 18 jaar
Katten 12 tot 15 jaar
Grote honden 9 tot 12 jaar
Konijnen 4 tot 7 jaar
Grasparkiet 7 jaar
Goudvissen 3 jaar
Hamsters 2 tot 3 jaar
Muizen 1 tot 2 jaar

Bedenk daarom goed bij het kiezen van een geschikt huisdier dat veel dieren vrij oud worden. Voor een kortstondige hobby kan men beter voor een hamster of een goudvis kiezen. Ben je echter op zoek naar een vriend voor het leven dan zal de schildpad je lang gezelschap kunnen houden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in