In het noorden van China loopt de Chinese Muur door het bergachtige landschap. De Chinese muur is het langste bouwwerk ter wereld. Naar schatting is de muur tussen de 2500 en 10.000 kilometer lang. De muur is geen aaneengesloten bouwwerk, overal in het landschap staan lossen muurtjes. De Chinese muur loopt van de zee bij Shanhaiguan in het noordoosten tot aan Jiayuguan in de westelijke provincie Gansu. De muur is een keurig gemetseld recht bouwwerk. Gemiddeld is het bouwwerk vijf tot tien meter hoog en tussen de vijf en acht meter breed.

Geschiedenis

De Chinese Muur werd gebouwd om de Chinese bevolking te beschermen. Al eeuwen voor Christus werden Chinese boeren aangevallen door rondtrekkende ruitervolken uit het noorden. Om deze invallen te stoppen bouwde iedere stad een eigen beschermingsmuur. Rond 200 voor Christus beval de Qin-dynastie de oude verdedigingsmuren te versterken en te verlengen. Ongeveer tweeduizend kilometer werd bijgebouwd. De muur hield de tegenstanders niet tegen, daarvoor was het bouwwerk te laag. Het was dan ook de bedoeling om aanvallers zolang op te houden dat de soldaten genoeg tijd hadden om versterking te halen.

Tussen de muur zijn meer dan 1300 wachttorens gebouwd. Als soldaten die de wacht hielden een vijand zagen, werden er grote vuren gestookt. Uit het aantal vuren konden de mensen achter de muur afleiden hoe zwaar de aanval was en hoeveel versterking er nodig was. Na de ontdekking van het buskruit werden ook kanonsschoten als waarschuwing afgevuurd.

Begraafplaats

Rond 1500 vonden de laatste grote reparaties plaats tijdens de Ming-dynastie (1368-1644). Wat nu nog van de Chinese muur te zien is dateert bijna allemaal uit de tijd dateert bijna allemaal uit de tijd van de Ming-dynastie. Door zijn grootte wordt het immense bouwwerk door veel mensen beschouwt als het achtste wereldwonder. Tijdens de bouw zijn duizenden arbeiders gestorven ten gevolge van de zware arbeid. Loodzware brokken steen moesten door het heuvelachtige landschap worden vervoerd. Omdat zoveel mensen de bouw niet overleefden, kreeg de muur een bijnaam: de Grote Begraafplaats.

Enkele feiten

De Chinese muur zou het enige door mensen gemaakte bouwwerk zijn dat vanaf de maan of vanaf de ruimte te zien is. Dit is echter niet waar, dit is een broodje aapverhaal. De muur is dan wel gigantisch lang maar veel te smal om vanaf zo’n afstand te kunnen zien. Dit bevestigde, tot grote teleurstelling van de Chinezen, de Chinese astronaut Yang Liwei in oktober 2004.

Het bouwwerk is niet helemaal uit steen opgebouwd. Ook gestampte aarde is als bouwsteen gebruikt. Behalve als verdedigingsmuur hield de muur ook de veetelende nomaden uit het noorden en de landbouwvolkeren die vooral ten zuiden ervan woonden uit elkaar.

Voor Chinezen is de muur een belangrijk symbool. Dat geeft het gezegde weer ‘Je bent niemand als je de Chinese muur niet hebt bezocht’. Nog altijd kunnen stukken van de muur worden bezichtigd. Steeds meer mensen laten echter hun ‘handtekening’ achter op de muur. Er zijn op de stenen tal van namen gekrast en met verf op gespoten. Sommige mensen nemen zelfs stenen van de muur mee.

Externe links

http://news.xinhuanet.com/english/2005-11/05/content_3735340.htm – Op deze website kun je enkele artikelen met foto’s bekijken over het beschadigen van de Chinese muur. De site is in het Engels.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in