Een kat opvoeden is geen eenvoudige zaak. Als je een kat wilt aanleren dat hij de kamerplanten met rust laat, zijn nagels aan de krabpaal in plaats van aan de bank scherpt en tijdens het eten niet op tafel springt, heb je geduld nodig. De kat moet leren dat wat je van hem vraagt in zijn eigen belang is. Daarom is het belangrijk dat je goed gedrag op het juiste moment beloont.

Net als bij de hond zijn er ook bij de kat verschillende manieren om het dier te belonen. Niet alleen voedsel is een beloning voor gewenst gedrag. Ook aaien of spelen kan een beloning zijn. In het begin is iets lekkers echter het beste middel om een kat te belonen, want de gemakkelijkste weg om een kat te leren iets te doen, gaat door de maag.

Kaas doet wonderen

Er zijn katten die voor een blokje kaas hun ziel verkopen. Maak daar beslist gebruik van. Als je je kat wilt leren door het kattenluikje naar binnen en buiten te lopen, in zijn transportbox te gaan zitten of visite aan hem wilt voorstellen, beloon hem dan. En wel met een bijzondere lekkernij die hij anders niet krijgt en die hij beslist niet snel zal vergeten. Als je je kat wilt leren dat hij de nieuwe krabpaal moet gebruiken om zijn nagels te scherpen, dan is er nog een andere mogelijkheid. Profiteer van de aantrekkingskracht die catnip en valeriaan op de kat hebben. Met een paar druppels op de krabpaal wordt dit kattenmeubel opeens bijzonder interessant. Loopt de kat vervolgens naar de krabpaal, dan wordt hij met een lekkere geur beloond. Uiteraard is prijzen met woorden ook voor een kat een fijne beloning. Het dier vindt het prettig als je zijn prestaties met woorden prijst. Spreek met een hoge, vriendelijke stem en elke kat zal dan begrijpen wat je bedoelt. Een liefdevolle aai over zijn bolletje zal het effect van de prijzende woorden verder versterken.

Als leren maar leuk is

Als beloning is er ook nog een heel speciaal voorwerp uit de hondensport dat vooral wordt gebruikt om een kat stap voor stap kunstjes te leren en ook om bange katten wat zelfverzekerder te maken: de clicker. Hij maakt een klikkend geluid als je erop duwt. Dit geluid kun je met voer in verband brengen. De kat krijgt meteen na het klikje iets lekkers. Herhaal je dit geluid, dan zal het niet lang duren tot de kat het verband tussen het klikken en de beloning begrijpt. Het klikken zelf wordt dan de beloning. Belangrijk is echter dat je op het exacte moment klikt waarop de kat dat doet wat hij volgens jou moet doen, bijvoorbeeld een eerste stap in de goede richting. De volgende keer komen de klik en de beloning pas na de tweede stap, en ten slotte pas als hij het doel heeft bereikt. Op die manier kun je de kat gemakkelijk spelenderwijs opvoeden. Dat is leuk voor je kat, maar zeker ook voor jou.

Hart voor dieren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in