Bouworde is een vereniging die jongeren naar buitenlandse projecten stuurt om daar als vrijwilliger aan de slag te gaan. Deze projecten vinden in verschillende werelddelen plaats en zijn sociaal, technisch of ecologisch van aard. Onvergetelijk, avontuurlijk en gewoon een unieke ervaring!

Wie?

Vzw bouworde wil jongeren bewust maken van de kansarmoede in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en binnen Europa. Dit doen ze door jongeren als vrijwilliger naar bepaalde projecten te sturen. Deze projecten hebben solidariteit als basis.

Soorten projecten

Er zijn projecten voor jongeren van 15 tot 17 jaar, 18 tot 30 jaar en +30 jaar. De groepsgrootte is afhankelijk van het aantal plaatsen dat een project kan bieden. Als het aantal plaatsen niet volledig ingevuld zijn, gaat het project toch door. Ook zijn er regelmatig projecten voor langdurig vrijwilligerswerk. De projecten kunnen sociaal, technisch of ecologisch van aard zijn.

Een sociaal bouwkamp

Een sociaal bouwkamp vindt meestal plaats in weeshuizen en opvangtehuizen. Voorbeelden van taken die je daar vaak doet zijn kinderen animeren en verzorgen, bejaarden ondersteunen of een speelpleinwerking begeleiden.

Een technisch bouwkamp

Bij een technisch bouwkamp ga je technische zaken verrichten. Dit kan gaan van een school helpen bouwen, schilderwerken, een muurtje bouwen of een huis volledig renoveren. Je hoeft hier geen specifieke vakkennis voor te hebben. Alvorens je vertrekt, krijg je een aantal workshops en ook ter plaatse wordt alles nauwkeurig uitgelegd en begeleid.

Een ecologisch bouwkamp

Op een ecologisch bouwkamp ga je voornamelijk werken in en voor de natuur. Dit kan gaan van moestuintjes aanleggen tot parken onderhouden en dieren verzorgen en beschermen.

Internationaal

Bouworde is een internationale organisatie. Zo zijn er voor ieder kamp plaatsen voorzien voor Vlamingen, Nederlanders en Italianen.

Interesse?

Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor een aantal projecten. Als je interesse hebt, ga gerust eens een kijkje nemen op de website: http://bouworde.be/.

Prijs

Liefst van al zou bouworde zijn vrijwilligers gratis op kamp sturen. Helaas is dit onmogelijk dus vraagt men toch een bijdrage aan de jongeren voor het kamp. Dit varieert heel sterk van project tot project. Projecten naar Afrika bijvoorbeeld zijn heel wat duurder door de dure vliegtickets dan een project binnen Europa. Het verblijf ter plekke zit in de prijs inbegrepen. Tijdens de weekenden is er op de meeste kampen geen eten voorzien. Toch kan je heel goedkoop in het buitenland gaan eten en logeren. Je kan op voorhand al wat adressen opzoeken en hostels reserveren. Voor de duurdere kampen wordt ook fondsenwerving gedaan. Dit geld krijg je mee wanneer je vertrekt om te overhandigen aan jouw project. Ook kan je zelf met je groepsgenoten de handen uit de mouwen steken om geld in te zamelen. Zo kan je de prijs van je kamp toch wat recupereren.

Ik ga ook mee!

Ik ga deze zomer zelf mee op bouwkamp (sociaal). We gaan voorlopig met zes jongeren (er zijn nog plaatsen beschikbaar) drie weken vrijwilligerswerk doen in een opvangtehuis in Kroatië voor jongeren met een fysieke en mentale beperking. We verblijven in een huis op enkele kilometers van het opvangtehuis. Doordeweeks werken we in het tehuis en in de weekenden zijn we vrij. Ik vind dit een ideale vakantie. Je doet zinvol werk, je leert nieuwe mensen kennen en je hebt bovendien ook voldoende tijd om de sfeer van een land op te snuiven. Het is zeker een uitdaging want het is iets wat ik nog nooit gedaan heb, maar ik kijk er enorm naar uit!

Samen kunnen we bouwen aan een ander zijn toekomst!

http://bouworde.be/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in