Teken, het zijn hele kleine beestjes maar kunnen grote ellende veroorzaken wanneer ze mens of dier hebben gebeten! Teken kunnen allerlei zeer ernstige ziektes overbrengen. Daarom is het erg belangrijk een tekenbeet te voorkomen. Heeft men toch een tekenbeet ontdekt, dan is hieronder te lezen wat wel en wat niet te doen bij het verwijderen van de teek.
Helaas is het niet altijd te voorkomen dat mens of dier gebeten wordt door een teek. Extra risico lopen diegenen die graag wandelen of fietsen in bossen of tekenrijke gebieden.
Wanneer een tekenbeet ontdekt wordt is het zaak deze teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer de teek namelijk in de huid vast zit, hoe groter de kans wordt dat de teek ziektes overdraagt, mits de teek zelf besmet is natuurlijk.
Aangezien je aan de buitenkant natuurlijk nooit kunt zien of de teek drager is van bepaalde ziektes kun je beter geen risico’s nemen en meteen actie ondernemen wanneer de teek ontdekt wordt.
Het beste is dan dus ook om na bijvoorbeeld een wandeling in een gebied waar teken kunnen voorkomen mens en dier te controleren op teken. Meteen na een wandeling kan het zijn dat de teek zich nog niet heeft vastgebeten in de huid, de teek kan een behoorlijke tijd over het lichaam wandelen totdat hij een plekje heeft gevonden om zich vast te bijten.
Maar over het verwijderen van deze kleine parasieten bestaan nogal wat misverstanden. In dit artikel meer uitleg over wat wel en vooral wat niet te doen wanneer men een teek wil verwijderen.
Doe dit in ieder geval NOOIT tijdens het verwijderen van een teek
- Er wordt weleens beweerd dat een teek verdoofd zou moeten worden met alcohol of olie. Dit is echter absoluut NIET waar! Wanneer men dat wel doet bestaat de kans dat de teek in de stress schiet en daardoor zijn maaginhoud teruggeeft. Dat wil zeggen, dat hij spuugt. De maaginhoud komt dan dus in het wondje van het slachtoffer. Mocht de teek drager zijn van een ziekte wordt de kans dat het slachtoffer de ziekte krijgt vele malen groter.
- Ga de teek ook niet te lijf met vuur. Al lijkt het natuurlijk al onwaarschijnlijk om dat te doen, aangezien de teek zich in de huid heeft geboord. Toch zijn er mensen die denken dat dit de manier is. Ook in dat geval zal de teek stress krijgen en speeksel of braaksel in de wond spugen.
- Ga niet knijpen in de teek of trekken aan het lijfje. Vooral niet in het achterlijfje, aangezien hierin de ziekteverwekkers zouden kunnen zitten.
Beter niet met de hand teken verwijderen
Het is niet verstandig om een teek te verwijderen met de hand. Het kan natuurlijk wel, maar dan moet men wel kundig zijn in het verwijderen.
De kans dat men in de teek knijpt of de teek afbreekt waardoor het kopje achterblijft is een stuk groter door het verwijderen met de hand.
Wat is dan wel de juiste manier om teken te verwijderen?
Teken veilig verwijderen kan met verschillende hulpmiddeltjes.
Dit kan zijn een pincet met dunne uiteinden (aangezien de teek klein is en men anders de teek niet goed beet kan pakken met het pincet. Met een pincet moet men de teek vanaf de zijkant benaderen en zo de teek naar boven eruit trekken.
De tick key is ook een handig hulpmiddel voor teken. Dit is een plat schijfje met een gaatje in het midden. De tick key heeft het voordeel dat zelfs de kleinste teken hiermee verwijderd kunnen worden. Schuif de tick key van bovenaf om de teek, trek hem door naar het smalle gedeelte van het haakje, lichtjes doortrekken en weg is de teek.
Een tekentangetje is ook een mogelijkheid. Dit is een soort pennetje met een knijpertje aan het uiteinde. Door aan het uiteinde een knpje in te drukken gaat het knijpertje open. Dan het knijpertje van bovenaf om de teek zetten en voorzichtig het knijpertje dichtdoen. Dan lichtjes draaien terwijl men tegelijk lichtjes naar boven trekt en als het goed is laat de teek los.
Dan is er ook nog een soort haakje met een gleufje in het midden. dit haakje schuift men onder het lijfje van de teek en met een lichte beweging naar boven zal de teek loslaten.
Voor alle bovenstaande hulpmiddelen geldt dat de teek heel dicht op de huid van het slachtoffer (of bij de kop van de teek) vastgepakt moet worden. Nooit bij het lijfje vastpakken!
Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of men de teek zonder of met een draaibeweging verwijdert. Wel zou een licht draaiende beweging een stukje makkelijker zijn omdat de weerhaakjes van de steeksnuit dan makkelijker loskomen.
Probeer er zeker voor te zorgen dat de teek in zijn geheel verwijderd wordt. Wanneer de kop van de teek of delen daarvan achter blijven bestaat alsnog de kans op besmetting.
Ga in ieder geval niet wrikken, maar trek de teek resoluut (niet te hard natuurlijk) uit de huid.
Na het verwijderen ontsmetten, teek bewaren en datum noteren
Als de teek verwijderd is moet men het bijtwondje ontsmetten met alcohol.
In sommige gevallen is er na het verwijderen niets te zien, maar in andere gevallen zal het bijtwondje nog een paar dagen rood zijn of zelfs een beetje gezwollen. Houd het wondje in ieder geval goed in de gaten!
Verstandig is om na het verwijderen de teek te bewaren en de datum van de tekenbeet te noteren. Dit kan handig zijn wanneer weken of maanden later alsnog een besmetting geconstateerd wordt bij het slachtoffer van de teek. De teek zou nog onderzocht kunnen worden op ziektes.
Wanneer de kop of een deel daarvan toch is achtergebleven…
Mijn ervaring zegt dat het erg lastig kan zijn om teken te verwijderen, zeker erg kleine teken. Ook bijvoorbeeld een erg drukke hond maakt het niet makkelijker.
Het kan dan ook makkelijk gebeuren dat de teek breekt en dat er dus delen van de kop achter blijven.
Indien mogelijk kan men het beste de kop alsnog proberen te verwijderen, zeker wanneer heel de kop (met daarin de speekselklieren van de teek) is achtergebleven.
Betreft het alleen de steeksnuit dan is het niet noodzakelijk deze alsnog te verwijderen. Wel kan het bijtwondje gaan irriteren omdat de huid de achtergebleven deeltjes zelf er uit zal werken.
Lukt het niet om de delen alsnog te verwijderen of twijfelt men of dat echt nodig is, dan kan een huisarts of dierenarts hier natuurlijk altijd bij helpen!
Weet je niet precies wat teken zijn of hoe je ze herkent? Dat lees je in een ander artikel van mij. Klik hier om dat artikel te lezen.