Lichaamsbeweging is voor hamsters net zo belangrijk als voor mensen. Beweging is van groot belang voor de gezondheid van je huisdier. Dagelijkse lichaamsbeweging kan kwalen als zwaarlijvigheid, diabetes en hartfalen helpen voorkomen.

Syrische hamsters (of goudhamsters) hebben een andere activiteitencyclus dan dwerghamsters. Syrische hamsters zijn nachtdieren, wat betekent dat ze overdag slapen en ’s nachts actief zijn. Dwerghamsters zijn meestal crepusculair, wat betekent dat ze ’s ochtends vroeg en in de vroege avond actief zijn, met periodes van slaap daar tussenin. Er zijn veel opties om je hamster de nodige lichaamsbeweging te geven.

Hamsterradjes

Hamsterradjes zijn de populairste optie en een eenvoudige manier om de hamster in zijn eigen omgeving naar hartenlust te laten rennen. Er zijn verschillende typen radjes, van plastic en metaal, vrijstaande en radjes die je aan de zijkant van de kooi bevestigt. Je vindt allerlei varianten bij je plaatselijke dierenwinkel. Als je vragen hebt, stel die dan aan de verkoper of raadpleeg het internet.

Loopballen

Loopballen zijn speciaal voor hamsters ontworpen en stellen je huisdier in de gelegenheid door de kamer of zelfs het hele huis te zwerven en volop te rennen. Loopballen zijn te krijgen bij de dierenwinkel. Ze zijn gemaakt van doorzichtig plastic en er zitten luchtgaatjes in voor ventilatie. Er zijn ook loopballen in de vorm van een auto of ander voertuig, maar dat is meer ter vermaak van de eigenaar; de hamster heeft er geen enkel plezier van.

Rond laten rennen zonder hulpmiddel

Sommige hamsterbezitters laten hun huisdier in huis rondrennen zonder hulp van een loopbal. Ze omheinen een stuk van de vloer of aanrecht en laten hun hamster vrij rondlopen. Dat is geen veilige beslissing en je kunt je hamster ernstig bezeren als je er per ongeluk op gaat staan of hem van het aanrecht veegt. Er zijn ook gezondheidsrisico’s als je je hamster laat rondlopen over een aanrecht waar ook eten op wordt klaargemaakt. Als hamsters vrij rondlopen kunnen ze ook gaan knagen op de vloerbedekking,  die chemicaliën kan bevatten die schadelijk zijn voor hamsters. Hamsters die vrij mogen rondlopen kunnen ook verf, hout en andere huishoudmaterialen binnen krijgen. De beste optie is een speciale voor hamsters ontworpen doos of kist te gebruiken.

Spelen

Een andere optie om je hamster lichaamsbeweging te geven is ermee spelen. Kijk eerst wanneer je hamster het actiefst is en speel er dan mee, en maak hem niet wakker als jij zin hebt om te spelen. Hamsters kunnen notoir chagrijnig zijn als ze uit hun slaap worden gehaald en zullen niet reageren op je pogingen tot spelen als ze liever slapen.

Laat je hamster over je handen en lichaam kruipen terwijl je zit of ligt. Laat je huisdier niet over je schouder of armen kruipen als je staat – bij een val van die hoogte kan je hamster ernstig letsel oplopen.

Kinderen kunnen ook met een hamster spelen en hem lichaamsbeweging gegeven, maar dan wel onder supervisie van een volwassene. 

         


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in