Je bent zwanger en vraagt je af wat je kunt doen om je hond voor te bereiden op de komst van de baby. Als hij geen kleine kinderen of baby’s gewend is, wil je wel dat alles straks goed gaat. Het is dan ook goed om tijdens de zwangerschap al te beginnen met het treffen van de juiste voorbereidingen!

""Nieuwe dagindeling

Bedenk alvast hoe je nieuwe dagindeling eruit gaat zien als de baby er is. Wanneer moeten jullie rusten? Wanneer moet de baby gevoed worden? Wanneer wil je iets met de baby gaan ondernemen? Pas nu alvast het dagschema van de hond aan je toekomstige schema aan. Weet je bijvoorbeeld dat je straks de hond pas om half negen kunt gaan uitlaten in plaats van om half acht? Verschuif dan nu alvast de uitlaattijd naar half negen. Dit geldt ook voor tijden waarop de hond eten krijgt.

Gehoorzaamheid

Nu is ook de tijd om de gehoorzaamheid van je hond te perfectioneren en deze te oefenen in bepaalde toekomstige situaties.

  1. Je hond naar zijn plaats kunnen sturen en hem daar laten blijven bijvoorbeeld, wordt straks een belangrijk commando. Als je het hem nu leert, dan zal hij straks het naar de plaats sturen niet koppelen aan de aandacht die jij aan de baby geeft.
  2. Leer je hond dat hij niet op meubels mag liggen. Als je straks met de baby op schoot op de bank zit, is het niet aan te bevelen het hoofd van je hond zo dichtbij het hoofd van je baby te hebben, ook al is je hond nog zo gemakkelijk. Leer hem op de grond te liggen en gebruik de bench (zie ook mijn artikel: ‘hond in de bench: een kwestie van trainen’). De bench is ook een heel handig hulpmiddel als de baby straks gaat kruipen en je wilt de hond wat rust gunnen.
  3. Heb je een speelkleed dat je straks wilt gaan gebruiken? Leg dat dan alvast eens neer en leer je hond op een afstand van ca. 2 meter ervandaan te blijven. Het is gemakkelijker dit nu te doen dan straks als er een baby op ligt.
  4. Leer hem ook dat alle speeltjes die zich binnen deze straal van jou bevinden, van jou zijn en dat hij daarvan af moet blijven. Oefen dit alvast, net als met het speelkleed.
  5. Ga af en toe de babykamer in en leer de hond in een vast hoekje van deze kamer te gaan liggen, zodat hij dat straks ook doet als je de baby wilt verzorgen. Zo leert hij dat hij er wel bij mag zijn, maar dat hij zich er niet mee moet ‘bemoeien’. Als je hem steeds buiten de babykamer zou houden, uit angst dat hij tegen de commode op zal springen, dan leer je je hond dat de baby helemaal niet zo leuk is. Elke keer als je immers met de baby aan de slag gaat, mag hij er niet bij zijn. Dat is eigenlijk hetzelfde als je hond in de garage doen, elke keer als er visite komt. Een hond is een sociaal dier en hoort graag bij ons gezin. Geef hem die kans, maar leer het hem, voordat het gezin uitbreidt.

De thuiskomst van de baby

Maak de thuiskomst van de baby leuk voor de hond. Het allerbelangrijkst is dat je hond de baby gaat associëren met iets prettigs. Sluit hem dus niet buiten uit angst dat er iets mis zal gaan in het bijzijn van de baby. Laat hem bij je aan je voeten zitten als je de baby vast hebt. Laat hem rustig naar de baby kijken en aan de baby snuffelen. Intussen praat je vrolijk tegen je hond. Terwijl je de baby in je armen hebt, laat je steeds iets lekkers op de grond vallen (of je laat iemand anders dat doen, die naast je zit). Zorg dat dit lekkers echt iets heel bijzonders is voor de hond, zodat de associatie direct heel positief is (dus geen ‘droog’ hondenkoekje!). Geef je hond aandacht in aanwezigheid van de baby. Vooral de eerste paar dagen aai je hem alleen als de baby in de buurt is. Neem hem mee als je met de baby naar buiten gaat. Ga je de baby verzorgen, laat hem dan op de plaats liggen die je met hem geoefend hebt en geef hem iets te knabbelen. Gebruik hiervoor eventueel een goed gevulde Kong, die hij op zijn gemak leeg kan peuteren (verkrijgbaar in de betere dierenspeciaalzaak). Hij zal er zomaar een half uur mee bezig zijn!

Tenslotte: houd speeltjes van de baby buiten bereik van je hond. Mocht hij er een te pakken hebben, straf hem dan nooit, maar ruil het speeltje met een van zijn favoriete speeltjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in