Digitale media wordt nu nog veel opgeslagen en verspreid op disks (cd, dvd en blu-ray). Maar blijft dit zo, of staat er een grote veranderingen voor de deur?

Huidige situatie

Al jaar en dag kennen we de muziek op cd en de films op dvd. Sinds een paar jaar is daar ook de blu-ray (voor films in HD) bijgekomen. Cd's en dvd's konden we al vrij snel zelf op de pc branden. Met de blu-ray gaat dit echter niet zo snel als verwacht. Hier en daar zijn er al wel blu-ray branders en kunnen ook al beschrijfbare blu-ray disks gekocht worden, maar vanzelfsprekend is dit zeker nog niet. De aantallen blu-ray branders is nog beperkt en de disks zijn nog zeer duur. Hoe komt dit en wanneer komt hier verandering in?

Toekomstvisie

Misschien komt hier zelfs wel nooit verandering in. Het zou best wel eens kunnen dat de disk als mediadrager helemaal gaat verdwijnen.

Hier zijn eigenlijk twee verklaringen voor:

1 De komst van portable harddisks en flash chips (usb-stick of ssd)

2 Het distribueren van media over netwerken

De komst van portable harddisks en flash chips (usb-stick of ssd)

Het branden van disks is een tijdrovende en omslachtige procedure die met de komst van nieuwe middelen (portable harddisks en flash chips) niet meer van deze tijd is. De portable harddisks en flash chips kunnen op steeds meer apparatuur (bijvoorbeeld televisie, home cinema set en autoradio) aangesloten worden. Hiermee komt de noodzaak van disks te vervallen.

Het distribueren van media over internet

De tweede verklaring is te vinden in de manier van distribueren. De laatste jaren heeft een grote verandering plaatsgevonden in hoe de consument zijn muziek en films koopt. Waar voorheen een ritje naar de winkel nodig was, kunnen we tegenwoordig onze muziek en films downloaden op sites als iTunes. Onze netwerken zijn zo snel geworden dat we ook steeds meer films op afroep kunnen starten (streamen middels interactieve televisie). Vanuit distributie-oogpunt is er dus ook geen reden meer om de disk als medium in stand te houden.

Conclusie

Deze trend zet zich steeds sneller door en zal waarschijnlijk het einde van de disk als mediadrager betekenen. Hoe snel dit gaat, kan ik niet zeggen, maar bedenk je wel twee keer als je veel geld wilt steken in blu-ray branders en disks.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in