De meest gestelde vraag binnen mijn praktijk voor gedragstherapie is: 'hoe leer ik mijn hond dat hij meteen komt als ik hem roep?' Als je in het bos loopt met je hond, moet je maar eens opletten hoe slecht de meeste honden luisteren naar het commando 'hier'. Er wordt luid geroepen en de ergernissen zijn niet van de lucht. Wie vindt het immers niet vervelend als zijn hond je commando negeert? Hieronder lees je hoe je in 5 stappen het commando 'hier' succesvol kunt aanleren.

""Stap 1:

Maak de hond supergemotiveerd om voor je te werken. Wil hij werken voor een brokje? Voor een speeltje? Of heb je een grotere motivator nodig? Zoek de juiste motivator. Het kan een goed idee zijn om de hond een paar weken geen eten te geven in zijn etensbak, maar hem alleen buiten te belonen met eten. Hij eet dus alleen als hij aandacht voor de baas heeft. Geen aandacht = niet gegeten! Na enkele dagen krijgt de hond vanzelf trek en dan gebeurt er iets fantastisch: hij is een en al aandacht voor de baas buiten. Nu gaat hij veel leren!

Stap 2:

Ga eerst ZONDER commando te werk. Leer de hond op jouw lichaamstaal en eventueel handgebaar naar je toe te rennen, op een speelse manier. Hoe leuker je het maakt, des te sneller zal hij naar je toe komen rennen. De juiste lichaamshouding: zet de benen uit elkaar en buig met het bovenlichaam naar voren. Hiermee boots je de ‘spelboog’ na, een beweging tussen honden, waarbij de hond door de voorpoten zakt en een andere hond uitnodigt tot spelen. Je zult merken dat de hond deze uitnodiging direct begrijpt en dat hij naar je toe komt rennen. Pas als je deze reactie bij je hond ziet, kun je het commando ‘hier’ eraan gaan koppelen (stap 3).

Stap 3:

Introduceer het commando ‘hier’. De timing van het commando is hierbij cruciaal. Ga niet op een afstand het woordje ‘hier!’ roepen, want dat kent hij nog onvoldoende. Zorg er eerst voor dat je zeker weet dat hij begrijpt wat het woordje betekent. Dit doe je door de hond eerst alleen op je lichaamstaal naar je toe te laten rennen. Dit heb je in stap 2 geoefend, dus dit beheerst hij. Als hij naar je toe komt rennen, roep je op een vrolijke manier het commando ‘hier’. Het commando valt dus steeds ‘in’ de beweging! Pas na een tijd begrijpt de hond dat het naar je toe rennen en het woordje ‘hier’ bij elkaar horen en heeft hij het begrepen.

Stap 4:

Leer de hond dat hij altijd maar 1 keer het commando hoort. Ga je meerdere keren achter elkaar roepen, krijg je een luie hond. Waarom zou hij immers direct komen, als de baas toch nog vijf keer roept? Wanneer je hond niet 'eager' is om naar je toe te komen bij het commando 'hier', dan ben je in de stappen 1 tot en met 3 te snel gegaan en zul je weer opnieuw bij stap 1 moeten beginnen.

Stap 5:

Begin makkelijk en bouw het langzaam op:

  • Begin met korte afstanden en maak ze dan steeds langer. Als de afstand in het begin te groot is, kan hij onderweg nog vanalles tegenkomen, waardoor hij afgeleid wordt. Dan moet je dus weer opnieuw beginnen.
  • Begin in een prikkelarme omgeving en zoek pas als hij het in deze omgeving beheerst, langzaam meer prikkels op.

 

De 2 allerbelangrijkste voorwaarden voor de oefening ‘hierkomen’:

  1. Straf de hond NOOIT als hij niet (meteen) komt. Hierkomen moet voor de hond het leukste spelletje op aarde zijn. Geen enkele hond zal graag naar je toekomen als hij daarna wordt bestraft. Doe liever een stapje terug en maak de oefening wat gemakkelijker. Bouw het daarna weer verder op.
  2. Blijf belonen voor het gehoorzamen van het commando ‘hier’. De meeste mensen stoppen te snel met het geven van een beloning. Ze denken dan dat de hond alleen maar zijn koekje komt halen en vinden dat hij zo maar moet komen. Blijf de hond belonen, totdat het commando ingeprogrammeerd is. Wel ga je werken met ‘intervalbeloning’, om de hond te blijven uitdagen je te gehoorzamen. Hoe dit werkt wordt tijdens de training uitgelegd. Het duurt echter een hele tijd voordat je de overstap kunt maken naar minder beloning!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in