De aandoening Kissing spines wordt de laatste tijd regelmatig geconstateerd. Wat is het en waarom krijgen paarden er last van?

 Kissing Spines, einde oefening?

 

Als je een paard koopt laat je jouw aanstaande trots keuren door een dierenarts, klinisch en radiologisch. Buigproeven, foto’s van de benen en tegenwoordig ook een foto van de rugwervels. Kissing spines is een aandoening waarbij twee of meer rugwervels elkaar raken. Je kunt je voorstellen dat een paardenrug doorbuigt bij belasting door het ruitergewicht. Daardoor komen de bovenste punten van de wervels naar elkaar toe en ontstaat er pijnlijke irritatie in het botvlies. Op de geïrriteerde plekken tussen de wervels kunnen botwoekeringen ontstaan die uiteindelijk met elkaar vergroeien.

 

Belasten en trainen

Niet ieder paard krijgt kissing spines. Het ontwikkelt zich door belasting van de rug en een verkeerde training. De belasting van de rug gebeurt vanzelf als er een ruiter in het zadel komt. Het gewicht van de ruiter in het zadel zorgt ervoor dat te wervels vanzelf wat naar elkaar toebuigen. Als het paard het hoofd omhoog brengt en dus zijn rug hol maakt, komen de wervels nog meer naar elkaar toe. Het paard leren de rug niet hol te maken maar bol zodat de wervels weer goed staan, is de verantwoordelijkheid van iedere ruiter.

Om kissing spine zo weining mogelijk kans te geven moeteen paard het ruitergewicht op de juiste manier leren dragen. Ontspannen met een ronde bovenlijn en voldoende ondergebracht achterbeen. De natuurlijke scheefheid die ieder paard heeft, moet gecorrigeerd worden om het paard de ruiter zo voordelig mogelijk te laten dragen. Basis dressuur training is wel het minste wat een ruiter voor zijn paard kan doen. Gewoon links en rechtsom lekker lopen, in drie gangen voorwaarts neerwaarts kunnen rijden en progressieve overgangen. Een B proefje dus. Ook voor paarden die alleen voor bosritjes onder het zadel genomen worden is dit eigenlijk wel een voorwaarde.

 

Therapie kan helpen

Kissing spines was vaak een aandoening waardoor een paard zijn carrière vroegtijdig moest beëindigen. Omdat paarden pas in het laatste stadium de diagnose kissing spines kregen, was het te laat om er nog iets aan te doen. Door de voortschrijdende medische wetenschap wordt de aandoening nu eerder ontdekt. Tegenwoordig zijn er door middel van therapie, training en chirurgisch ingrijpen meer mogelijkheden voor een paard met kissing spines. Als de aandoening in het beginstadium geconstateerd wordt, is er goede hoop op herstel. Veel paarden compenseren de problemen in het begin echter in het lichaam om toch te kunnen doen wat de ruiter van ze vraagt. Scheef lopen of rechts of links vasthouden zijn enkele van de oplossingen die een paard verzint om geen pijn te voelen.

 

Verantwoordelijkheid

Taak voor de ruiter dus om heel goed op te letten! Loopt mijn paard wel recht? Rechts of links vasthouden kan een aanwijzing zijn. Zwiepen met de staart, problemen met opzadelen, bokken, de rug niet ontspannen, lichte kreupelheid zonder aanwijsbare reden in de benen, scheef lopen, het kunnen allemaal aanwijzingen zijn dat er iets niet goed zit in de rug. Met de vingers over de rugwervels strijken geeft een indicatie. Trekt het paard bij de aanraking zijn rug hol, dan kan dat wijzen op pijnlijke wervels.

Niet ieder paard met deze problemen heeft kissing spines, maar voorkomen is zeker beter dan genezen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in