Heb je na het eten vaak last van migraine-achtige hoofdpijnen, buikpijn, duizeligheid? Misschien kun je niet tegen mononatriumglutamaat (E621). Hier volgt een eenvoudig recept voor een bijzondere paté op basis van zonnebloempitten. Zonder smaakversterker E621!

Ingrediënten

  • 150 tot 200 gram gepelde biologische zonnebloempitten
  • groente (een stronk broccoli of twee dikke winterwortels)
  • 2 à 3 eetl. (zelfgemaakte) pesto
  • (lente-) ui, knoflook
  • 2 eetl. biologisch kokosvet of olie naar keuze
  • peper, zout
  • kruiden naar keuze
  • edelgistvlokken (moet je van houden)
  • scheutje sojaroom (voor een niet-veganistische oplossing: een paar eetlepels goede mayonaise)

Bereiding

Met dit recept wil ik je laten zien dat zelf paté maken niet moeilijk hoeft te zijn. Bovendien bepaal je helemaal zelf wat er in zit. Niet de fabrikant, maar jij bent baas over je eigen voedsel! Zo moet je mijn suggestie voor de toe te voegen groente ook met een korreltje zout nemen. Houd je niet van broccoli, dan kies je voor een andere, makkelijk te stomen groente. Pas wel op met al te draderige groente (zoals boontjes) en met zetmeelbommetjes zoals aardappel. Dat maakt het er niet frisser op.

Allereerst spoel je de zonnebloempitten goed af. Zet ze in een bodempje water en laat ze minstens een dag weken. Daarna spoel je ze nogmaals goed af.

Zet de staafmixer erop en blijf pureren tot het een gladde massa is.

Vervolgens maak je de groente klaar. Broccolistronken hak je in stukjes (het onderste deel van de steel niet gebruiken, dat is vaak verhard). Kies je voor wortel, dan schil je die en snijd je ze in plakjes. Niet te dikke stukken of plakjes, want we gaan de groente stomen.

Waarom stomen? Nu kan ik een heel verhaal ophouden over hoe goed de vitamines en mineralen dan behouden blijven, maar dat is hier van ondergeschikt belang. Nee, door te stomen blijft de structuur van de groente beter intact, wat later bij het pureren een mooie textuur geeft. Bovendien kun je in het stoomwater zout en kruiden naar keuze doen, wat heel goed door de groente wordt opgenomen. Dat maakt het nog smakelijker!

De stoomtijd is ca. 5 tot 8 minuten.

Tijdens het stomen snijd je de (lente-) ui en knoflook in piepkleine stukjes. Bak ze in het vet of de olie tot ze lekker goudgeel zijn. Met kokosvet bereik je dat resultaat beter dan met olie.

Laat de groente en de gebakken stukjes uitlekken en voeg het bij de zonnebloempasta. Voeg ook peper en zout toe, en kruiden naar keuze. Wees niet bang om te experimenteren – denk eens aan tijm, oregano, kardemom, nootmuskaat. Kan allemaal, naar eigen smaak. Nogmaals, jij bent de baas over je eigen voedsel! Wil je geen edelgistvlokken gebruiken, dan kun je die gerust weglaten. Ze geven een wat hartige smaak aan het geheel.

Nu nog een flinke scheut sojaroom of een paar eetlepels mayonaise toevoegen, en de pesto uiteraard.

Nog maar weer eens de staafmixer erop. Het is zaak niet te lang te mixen, maar ook niet te kort. Zelf vind ik het fijn om nog een beetje de textuur van de groente te herkennen tijdens het eten.

Is de paté niet smeuiig genoeg naar je smaak, dan voeg je nog een scheutje room toe, of wat olie.

In een afgesloten plastic bak is deze paté in de koelkast 3 tot 4 dagen houdbaar.

Lekker op een stokbroodje uit de oven, een plak roggebrood of gewoon zo, op een schoteltje, met wat augurken en selleriestengels erbij.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in