Neontetra’s zijn leuke vissen die zeer geschikt zijn voor mensen die nog niet zo lang een aquarium hebben. De prachtige felle kleuren van de neontetra maken deze kleine vis aantrekkelijk voor in een aquarium. Bovendien zijn ze niet moeilijk te verzorgen. 

De neontetra 

De neontetra lijkt veel op de kardinaaltetra, toch is het verschil makkelijk te zien. Bij de kardinaaltetra loopt de rode streep op de buik helemaal door, bij de neontetra niet. Neontetra’s hebben een opvallende blauwe bovenkant en hun buik is felrood. Doordat ze graag in scholen zwemmen, vallen ze erg op in een aquarium. De neontetra wordt ongeveer drie tot vier centimeter groot.

In het aquarium

Neontetra’s moeten gehouden worden in een tropisch aquarium. Een temperatuur van ongeveer 24 graden is het beste. Omdat neontetra’s erg bewegelijk zijn, moet het aquarium minstens zestig centimeter lang zijn. Planten zijn ook belangrijk in het aquarium. Er moet voldoende schuilruimte zijn voor de neontetra’s. Wanneer de bodem van het aquarium een donkere kleur heeft, komen de felle kleuren van de neontetra’s extra mooi uit.

Neontetra’s kunnen prima met andere vissen gehouden worden. Let er wel op dat je ze niet met grote vissen houdt, die de neontetra als prooi kunnen zien. Omdat neontetra’s in de middenlaag van het water zwemmen, kun je ze het beste houden met vissen die in de onderlaag en bovenlaag zwemmen.

Kweek

Het kweken van neontetra’s is niet gemakkelijk. Hiervoor moet de waterkwaliteit optimaal zijn. Het vrouwtje kan per keer wel 130 eieren leggen. Deze eieren worden dan bevrucht door het mannetje. Het is moeilijk om het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes te zien, alleen echte kenners kunnen ze herkennen.Omdat neontetra’s vaak hun eigen eieren opeten, zullen er niet veel eitjes uitkomen. Al na één of twee dagen worden de jonge visjes geboren. Het duurt slechts een maand voor ze er als volwassen vissen uitzien.

Aanschaf

Bij bijna alle aquariumzaken zijn neontetra’s te kopen. Dit zijn goedkope vissen, vaak kosten ze niet meer dan een euro per stuk. Neontetra’s zwemmen graag in een school. Koop dus minstens zes neontetra’s tegelijk, het liefst meer.

In de winkel moet je er op letten dat je gezonde vissen koopt. Kijk goed naar de bak waar de neontetra’s in zwemmen, zitten hier geen dode vissen in? Ook is het belangrijk dat de vissen al een tijdje bij de aquariumzaak zijn. Wanneer ze net van de kweker komen is het te stressvol om direct weer verkocht te worden. De vissen zullen dan snel dood gaan.

Vaak duurt het even voor nieuwe vissen zijn gewend aan het aquarium. Houd ze in de tussentijd goed in de gaten. Je kunt ze de eerste paar dagen ook afgezonderd houden van de rest, zodat ze geen ziektes in het aquarium kunnen verspreiden. 

http://www.licg.nl/yz/dieren/vissen/neontetra.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in