Pakwerk is door middel van een bijtpak een hond helpen africhten tot politiehond. Niet iedereen is geschikt voor het helpers/pakwerk en je moet ook echt affiniteit met honden hebben voordat je pakwerk gaat doen.
Pak of helperswerk wordt vaak gedaan in verenigingsverband. Als lid van een vereniging kan je als pakwerker zorgen dat een hond goed gaat bijten en de oefeningen goed leert. De mensen die politiehonden africhten zijn normale mensen met een gewone baan. Door de lliefde voor honden hebben wij als hobby het africhten van politiehonden. De hond is van de mensen zelf en gaat ook mee naar huis.
Politiehond met certificaat
Nadat de hond en de geleider samen een certificaat hebben gehaald op een keuring wordt door de persoon van wie de hond is zelf besloten of hij de hond houd of dat hij de hond verkoopt.
De hond kan worden verkocht aan mensen die op een boerderij wonen en de hond als waakhond willen hebben maar hij kan ook worden verkocht aan de politie of een beveiligingsbedrijf. Het gebeurt regelmatig dat een hond na de africhting naar het buitenland gaat en daar als politie of bewakingshond aan het werk gaat.
Je staat 1 of 2 keer in de week in het bijtpak om te helpen de honden af te richten tot politie of bewakingshond.
Door het zware bijtpak van ongeveer 20 kilogram is het pakwerk niet voor iedereen weggelegd.
Poliutiehondenpak gemaakt van leer en jute
Ook zijn er speciale pakken gemaakt om praktijk situaties van de politie na te bootsen.
Zo raakt de hond niet gewend aan de kleur van het pak maar leert hij echt de boeven van de normale mensen te onderscheiden. Vaak doen jonge mensen tussen de 16 en 35 jaar oud pakwerk.
Daarbij komt dat je vooral niet bang moet zijn voor honden en wel tegen een stootje moet kunnen. Hier en daar een blauwe plek na het sporten is niet gek maar dit geldt natuurlijk ook bij voetbal of een andere sport.
Politiehonden club
Je wordt altijd goed ingepakt en zal als het goed is geen pijn hebben. Het is verstandig om voordat je met pakwerk begint eens een paar keer op een politiehonden club te gaan kijken. Zo kan je zien wat er allemaal wordt gedaan en kan je wat meer informatie aan de mensen van de club zelf vragen.
De mensen op de hondenclub zullen je vaak veel kunnen vertellen en ze weten vaak ook de antwoorden op je vragen met betrekking tot het africhten van politiehonden of het pakwerk. Er zijn ook mensen die zelf een hond hebben maar ook pakwerk doen.
Africhten van politiehond
Het africhten van een politiehond kan niet zonder een zogenaamde pakwerker of helper en daarom is het een hele leuke hobby. Je zet jezelf in voor de mensen die een hond willen africhten en hierdoor zorg je er ook voor dat het dus een stuk veiliger op straat wordt.
Mocht je interesse hebben in het africhten van een hond tot politiehond of mocht het je leuk lijken je steentje bij te dragen door pakwerk te doen kijk dan eens op de onderstaande link. Alle clubs die zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging ( KNPV ) zijn op de site terug te vinden en zo kan je kijken of er bij jou in de buurt een club is.
www.knpv.nl