Een aquarium schaf je aan zodat je iets moois heb om naar te kijken. Maar alleen met vissen en een bodem is het natuurlijk een saaie boel. Natuurlijk kun je allerlei decoraties voor je aquarium gewoon aanschaffen bij de speciaalzaak, van diepzeekduikers die bellen produceren tot schatkisten en onder water gelopen dorpen. Maar wat kan je eraan doen om je aquarium nog aantrekkelijker te maken?

Decoraties

Afgezien van de planten die je ongetwijfeld geplaatst hebt, kan je ook wat objecten plaatsen in je aquarium. De bekendste decoraties zijn van hout, steen en aardewerk. Met een aantal van deze decoraties wordt het aquarium mooier én hebben je vissen meer schuilplaatsen. 

Stenen

Als je stenen of rotsen in je aquarium wilt plaatsen, zorg er dan voor dat deze geen kalk bevatten, want kalk maakt het water te hard. Als je mooie stenen hebt liggen en je weet niet of ze wel geschikt zijn voor in je aquarium, laat ze dan testen bij de aquariumspeciaalzaak. Om het risico helemaal te vermijden, kun je de stenen bij de speciaalzaak aanschaffen. Veel vissoorten verstoppen zich graag tussen de stenen. Er zijn ook vissen die in een poging om tussen de stenen te komen het zand op de bodem wegwerken, om ongelukken en beklemmingen te voorkomen kan je van tevoren de stenen aan elkaar vastlijmen met speciale aquariumlijm. 

Als je het mooier vindt dat je aquariumplanten tegen de stenen aangroeien, kun je de plant met een elastiekje aan de stenen vastmaken. Binnen de kortste keren groeit de plant dan over de steen heen en hechten de wortels zich. Dit lukt echter niet bij alle aquariumplanten.

Hout

Er zijn grote verschillen in houtsoorten, verschillen in kleur, textuur, gewicht en prijzen. Welk soort hout je ook kiest ter decoratie, je moet het altijd eerst schoonmaken door er kokend water overheen te gieten of door het stuk hout in zijn geheel even te koken. Daarmee ga je schimmels en bacteriën te lijf en geeft de eventuele kleur niet af. Wil je het aquariumhout behandelen, win dan eerst informatie in bij een specialist, want sommige behandelingen kunnen giftig zijn voor je vissen. 

Omdat hout blijft drijven, is het niet altijd even eenvoudig om het op de juiste plek in je aquarium te krijgen en daar te houden, door het te verzwaren met een gewicht of steen blijft het beter op de plaats.

Aardewerk

Wil je het natuurlijk houden, is een aardewerk bloempot wel net zo mooi. Ook de bloempot moet je eerst goed reinigen met kokend water.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in