Ben je op zoek naar een leuke, speelse en pluizige puppy? Dan is het belangrijk dat je het beestje bij een goede fokker koopt. Helaas is er een groot probleem met broodfokkers in Nederland en België. De broodfokkers zitten eigenlijk over heel de wereld verspreidt en laten honden zoveel puppy’s krijgen, dat alle dieren er ziek van worden. Hoe zorg jij ervoor dat je bij een erkende en goede fokker terecht kunt om jouw puppy op te halen? In deze blog lees je alles over wat een broodfokker precies is en hoe je er eentje kunt herkennen.

Wat is een broodfokker precies?

Een broodfokker is een persoon of een groep mensen wat de honden puur voor de winst fokt en verkoopt. Zij willen geld verdienen aan elke puppy die zij verkopen en willen er daarom ook zoveel mogelijk tegelijk verkopen. Bij broodfokkers gaat het om massaproductie van puppy’s. Ze letten hierbij niet op inteelt, erfelijke afwijkingen en hygiëne. Vaak worden de puppy’s van broodfokkers ook niet ingeënt, waardoor je een ziek beestje kunt kopen. Mensen die een puppy bij een broodfokker kopen, zijn vaak veel geld aan de dierenarts kwijt of moeten hun lieve hondje binnen een paar weken of maanden al in laten slapen.

Waar kan jij een broodfokker aan herkennen?

Ten eerste kan je een broodfokker herkennen aan het aanbod wat hij/zij biedt. Wanneer de fokker meerdere nestjes van totaal verschillende soorten honden heeft, gaat het vaak om een broodfokker. Een ander kenmerk van een broodfokker is dat zij je niet graag binnen laten. Vraag dus of je mag zien waar de pup speelt, slaapt en hoe het hondje wordt gesocialiseerd. Doen ze hier moeilijk over? Dan heb je waarschijnlijk met een broodfokker te maken. Vraag ook altijd naar de papieren van de puppy en controleer of de dierenarts het beestje inderdaad ingeënt heeft. Is hier ook onduidelijkheid over? Dan kan je beter even verder zoeken.

Hoe weet je dat jouw puppy uit een gezonde omgeving komt?

Natuurlijk is niet iedereen die een nestje puppy’s in huis heeft meteen een broodfokker. Wanneer je graag een puppy bij een particulier wil kopen, kan je een aantal zaken van tevoren checken. Kijk of degene waar jij jouw hondje wil kopen een professionele website heeft. Voor een mama hond is het belangrijk dat zij niet te veel nestjes in haar leven krijgt. Dit is zielig en niet de bedoeling. Vraag na of de mama en papa hond op het adres aanwezig zijn. Vaak is het een goed teken als degene waar jij jouw hondje van koopt, je de ouders van de puppy kan laten zien.

Daarnaast kan je op ervaringen van andere mensen afgaan. Zie jij positieve reacties wanneer je op de naam van de particuliere fokker googelt? Dan is de particuliere fokker vast betrouwbaar. Je kunt ook naar de papieren voor de vaccinaties van jouw puppy vragen. Wanneer dit allemaal in orde is en hier niet vreemd over wordt gedaan, is de fokker waarschijnlijk te vertrouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in