Hoeveel verschillen tussen honden en katten kun je zien? Ze zijn beide meestal harig, maar de twee dieren zijn zeer verschillend van elkaar. In feite is het verschil tussen honden en katten misschien niet zo gemakkelijk te herkennen als je denkt.

De manier waarop honden in beweging blijven is heel anders

Als je op zoek bent naar een workout buddy, dan is een kat niet je beste keuze. Terwijl katten bekend staan om hun behendigheid, en dat ze af en toe tijd doorbrengen met het spelen van spelletjes met je, staan ze niet per se bekend als actieve dieren. Honden aan de andere kant, zijn meestal perfecte workout vrienden. Veel rassen houden van hardlopen en wandelen, en leggen graag een lange afstand met je af. Maar, alleen omdat katten niet trainen als honden, betekent het niet dat ze niet wendbaar zijn. Katten hebben magere spieren en dat helpt ze bij hoge sprongen maken of bij het stalken van prooi, zelfs als het prooi toevallig een leuke veer speelgoed die je heen en weer zwaait op het tapijt. Wat voor beide dieren hetzelfde is een dierenverzekering. Een kattenverzekering of een hondenverzekering kan veel kosten schelen, want bezoekjes bij de dierenarts zijn niet goedkoop.

Verder is speeltijd met honden en katten is ook heel anders. Terwijl veel honden genieten van een speeltje te halen, zullen katten je eerst raar naar je kijken bij het gooien van een bal, en dan waarschijnlijk weglopen. Voor een kat bestaat leuke speeltijd uit krabben aan je voeten als je ligt onder de dekens en slapen. Katten zijn nachtdieren, en genieten van het spelen ’s nachts, wanneer je hond waarschijnlijk zachtjes aan het snurken is.

Roedel Mentaliteit grootste verschil

Honden zijn pack leden, en door de geschiedenis heen hebben ze gewerkt in groepen. Hierdoor zien ze hun huisdier ouder als de pack-leider. Honden hebben de neiging om samen te werken om dingen gedaan te krijgen.

Katten zijn afgezonderde jagers. Ze zijn zeer onafhankelijke wezens, en vertrouwen vaak zelfs hun eigenaren niet, in ieder geval niet voor veel meer dan hun basisbehoeften, zoals voedsel en een schone kattenbak. Om in contact te komen met een kat, moet je vaak de eerste stap zetten. Maar alleen omdat ze geen pack dieren zijn, betekent het niet ze niet genieten van een lekkere aai over hun bol.

Verschil in gedrag

Overdag is je hond actief en speels. Hoewel hij best af en toe een dutje kan doen, geeft hij er de voorkeur aan om aan jouw zijde te staan. Een kat aan de andere kant, slaapt veel van het daglicht weg, en geeft de voorkeur aan actief worden, vlak voordat je in bed springt. Katten zijn gewoon speelser in de avonduren, maar er zijn veel katten die overdag tijd maken voor hun huisdier ouders. Een goede routine helpt om je kat meer aan te passen aan jouw schema.

Een groot verschil tussen honden en katten zijn de manier waarop ze klinken. Je hond zal blaffen, huilen of grommen, terwijl een kat miauwt of gromt.

Bij het geven van waarschuwingssignalen, zullen katten vaak met een boog in hun rug en haren overeind op rug staan. Honden zullen waarschuwen door tanden te laten zien en te staren. Beide dieren zullen meestal geluiden maken, zoals grommen, om een ander dier of mens te waarschuwen en op afstand te houden.

Gedrag is moeilijk te vergelijken, omdat net als mensen, honden en katten gedrag en persoonlijkheid sterk kan variƫren. Sommige katten zijn extravert; andere honden zijn introvert. Soorten en ras bepalen het gedrag alleen voor een deel. De rest wordt overgelaten aan hun individuele persoonlijkheid, en de omgevingsfactoren waarin ze worden opgevoed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in