In 1992 en 1996 zijn onder de naam The Spirit Of Christmas twee animatiefilms uitgebracht. Deze worden gezien als de voorloper van South Park de televisieserie omdat de personages zulke sterke vergelijkingen toonden. Op 13 augustus 1997 verscheen in Amerika de eerste episode van South Park op Comedy Central: Cartman Gets An Anal Probe. 

Productie

Met uitzondering van episode 1 seizoen 1 (hier werd gebruikgemaakt van cut-outanimatie waarbij de beelden uitgeknipt en achter elkaar geplakt werden), wordt elke aflevering met computeranimatie gemaakt. In tegenstelling tot andere animatieseries, die meestal met de hand getekend worden, duurt het maken van een episode van South Park niet erg lang. Waar het bij andere geanimeerde sitcoms 8 tot 9 maanden in beslag neemt een aflevering te voltooien, hadden zij maar 3 weken nodig gedurende seizoen 1. Toen na dit seizoen het team werd uitgebreid tot ongeveer 70 mensen is dit zelfs gedaald naar een week. 

Trey Parker en Matt Stone

De twee bedenkers van South Park ontmoetten elkaar toen zij studeerden aan de Universiteit van Colorado. Hun eerste gezamenlijke lange speelfilm is Alfred Packer: The Musical. Deze werd in 1996 uitgebracht in de bioscoop en opgemerkt door de directeur van FoxLab. Hij vroeg hen een kerstkaart op video te maken wat resulteerde in The Spirit Of Christmas en het debuut van Stan, Kyle, Eric en Kenny betekende. Hedendaags hebben ze getekend voor een 15e seizoen South Park en spelen ze samen in de band DVDA die veel van de muziek in South Park verzorgt.

Trey Parker werd geboren op 19 oktober 1969. Voor hij ging studeren woonde hij thuis met zijn ouders Randy en Sharon en zijn zus Shelley. Hij studeerde eerst aan de Berklee College of Music in Boston en daarna aan de Universiteit van Colorado in Boulder. Hij was echter zo veel tijd kwijt aan het maken van filmpjes dat hij colleges miste en van de universiteit werd gestuurd. In 2006 trouwde hij met Emma Sugiyama. 

Matt Stone is geboren in Houston (Texas) op 26 mei 1971. Voor hij ging studeren woonde hij thuis met zijn ouders Gerald en Sheila.  Hij verhuisde naar Colorado toen hij nog heel jong was. Hier ging hij wiskunde en film studeren. Tegenwoordig woont hij in Los Angeles. 

Stemmen

Met uitzondering van Chef, Mr. Slave, Towelie en Token Black doen Matt en Trey alle mannelijke stemmen zelf. De vrouwelijke stemmen werden voorheen altijd gedaan door Mary Kay  Bergman, maar na haar zelfmoord op 11 november 1999 (ze had zichzelf door het hoofd geschoten) werden deze overgenomen door Mona Marshall en Eliza Schneider. Die laatste verliet de show na seizoen 7 en werd vervangen door April Stewart. Alle vrouwen werden in de aftiteling vermeld onder een pseudoniem, vanwege de kindvriendelijke karakters die ze naast South Park nog inspraken. De stemmen van peuters worden ingesproken door jonge kinderen van het productieteam. Stemmen van de jonge hoofdpersonen worden nadat ze zijn opgenomen verhoogd zodat ze meer klinken als die van 9-jarigen. Over het algemeen worden stemmen van beroemdheden (naar eigen zeggen matig) nagedaan, maar er zijn er die hun stem aan de show verlenen. Voorbeelden zijn: Jay Leno, Radiohead en Elton John. Sterren die hun stem aan een ander personage dan zichzelf hebben verleend zijn onder andere George Clooney en Jennifer Aniston. Jerry Seinfield bood aan zijn stem te verlenen, maar weigerde toen hij erachter kwam dat hij alleen kalkoen#4 in mocht spreken.

Muziek

De oorspronkelijke componist van South Park is Adam Berry; hij gebruikte vaak een synthesizer waarmee hij elk instrument kon nabootsen. Ook gebruikte hij een akoestische gitaar en mandoline. In 2001 vertrok hij en werd zijn plaats ingenomen door Jamie Dunlap en Scott Nickoley, die de muziek voor de daaropvolgende zeven seizoenen verzorgden. Voor [*vooral] Dunlap levert een grote bijdrage aan het programma. Hij leest het script, schrijft een liedje en stuurt het op naar South Park Studios. Als het daar wordt goedgekeurd wordt het zo aangepast dat het in de bijbehorende episode past. De band van maker Matt en Trey (DVDA) verzorgde vooral muziek die werd gezongen door chef. Dit hebben ze gedaan tot het personage stierf, en tot die tijd werd in de aftiteling naar hen verwezen als Chef's Band. 

De serie

Tot nu toe zijn er 14 seizoenen en 207 afleveringen van South Park uitgezonden in Amerika. Het contract van de makers is verlengd tot een 15e seizoen. Hier zijn nog geen afleveringen van bekend. 

Locaties

De belangrijkste locatie is het fictieve dorp South Park waar de hoofdkarakters wonen. Het ligt in de Rocky Mountains, Colorado. Het dorpje Fairplay, dat ongeveer dezelfde locatie heeft, diende als inspiratie. Een paar terugkerende locaties zijn de lokale basisschool, de bushalte (waar de jongens in vaste volgorde naast elkaar staan. Deze scéne dient vaak als begin voor een aflevering en heeft een herkenningstune), de huizen van de hoofdpersonen en de hoofdstraat. 

Personages

South Park heeft de afgelopen seizoenen erg veel personages ontwikkelt. De lijst hieronder beschrijft ze lang niet allemaal, maar geeft alleen een beeld van de belangrijkste personages die in meerdere afleveringen terugkomen of een kenmerkend karakter hebben. Zoals eerder gezegd zijn er ook veel gastoptredens van bekendheden als Michael Jackson, Tiger Woods en Tom Cruise. Ook religieuze figuren als Jezus, God, Satan en Mohammed spelen een rol.

Kinderen:

 • Eric Cartman is het grofste personage. Hij is racistisch (vooral wat betreft joden) en wordt vaak gepest omdat hij zo dik is. Hij draagt een rood vest en een blauw met gele muts.
 • Kenny McCormick komt uit een arm gezin en woont in een caravan. Door de oranje anorak die hij altijd draagt en die over zijn mond zit is hij vaak moeilijk te verstaan. Vooral in de eerste vijf seizoenen gaat hij continu dood om wat voor bizarre reden dan ook, om de volgende aflevering weer gewoon te verschijnen. In meerdere episodes wordt duidelijk dat hij een vrij seksueel georiënteerde geest heeft.
 • Kyle Broflovski is een joodse jongen. Hij heeft vaak last van zijn geweten en is dan ook de braafste van het stel. Hij draagt een oranje houthakkersvest en een groene ushanka die zijn rode haar bedekt.
 • Stan Marsh is de gevoeligste van de vier en moet daarom vaak als bemiddelaar optreden tijden ruzies. Hij is slecht met meisjes maar goed in sport. Hij draagt een bruin vest en een rood met blauwe muts.
 • Leopold 'Butters' Scotch is 8 jaar en geboren op 11 september. Hij is heel naïef en vaak wordt hier misbruik van gemaakt door de vier hoofdpersonen. Vaak komt hij door hen in de problemen en krijgt hij huisarrest van zijn strenge ouders. Hij heeft blond haar en draagt een blauw shirt. Zijn alterego is Professor Chaos, een "slechterik" die vaak met onzinnige plannen komt.
 • Ike Broflovski is het geadopteerde Canadese broertje van Kyle. Hij is erg slim voor zijn leeftijd.
 • Shelley Marsh is de chagrijnige vijf jaar oudere zus van Stan. Ze heeft een beugel en scheldt haar broertje en zijn vriendjes vaak uit voor 'turd' (drol).
 • Wendy Testaburger is het feministische vriendinnetje van Stan (ondanks dat ze een korte pauze in hun "relatie" hebben gehad). Ze draagt een roze vest en een roze baret. 
 • Token Black is de enige zwarte leerling op de school van de hoofdpersonages. Zijn familie is erg rijk.
 • Philip 'Pip' Pirrup is een Britse leerling. Iedereen denkt echter dat hij uit Frankrijk komt en pesten hem vaak. Hij draagt een bruin shirt met een zwarte strik en een bruine muts. 
 • Kyle Schwartz is het sukkelige neefje van Kyle dat gekenmerkt wordt door zijn grote bril. Hij is nergens goed in en klaagt overal over.
 • Bebe Stevens is een blond meisje uit de klas van de jongens en speelt een bijrol. 
 • Craig Tucker steekt altijd zijn middelvinger op naar iedereen en praat op een droge toon.
 • Clyde Donovan is een vrouwenversierder.
 • Jimmy Volmer is een kreupele jongen met een goed gevoel voor humor; hij treedt graag op als stand-up comedian ondanks dat hij stottert. Jimmy draagt een geel shirt en loopt met krukken. 
 • Tweek Tweak is een nerveus jongetje met paniekaanvallen. Zijn ouders zijn de eigenaar van de plaatselijke koffiewinkel.
 • Timmy is een gehandicapte jongen in een rolstoel die alleen zijn eigen naam kan roepen en wat gromgeluiden kan maken. Zijn handen, hoofd en benen zijn misvormt. 

Volwassenen:

 • Chef is de zwarte kantinekok. Hij legt vaak moeilijke situaties uit aan de kinderen door middel van liedjes.
 • Mr. Garrison is de homoseksuele leraar van de jongens. Voor hij uit de kast kwam, werd hij begeleid door zijn handpop Mr. Hat die vaak zijn homoseksuele kant uitte. In seizoen 9 laat hij zich ombouwen tot vrouw maar in seizoen 12 wordt hij weer omgebouwd tot man. 
 • Mr. Slave is het vriendje van Mr. Garrison en de vervanging voor Mr. Hat. Het gaat uit als Mr. Gerrison Mrs.Garrison wordt en hij trouwt met Al. Zijn slagzin is 'Oh Jesus Christ' en hij ziet eruit als een stereotype homo. 
 • Mr. Mackey is de schoolpsycholoog. Hij draagt een groene outfit en een bril en heeft een erg groot hoofd wat in contrasteert met zijn dunne lijf. Zijn stopwoordje is: Mmmkay?
 • Randy Marsh en Sharon Marsh zijn de ouders van Stan. Randy is geoloog en Sharon receptioniste. Meneer Marsh reageert vaak nogal dramatisch op situaties en gaat graag mee met trends (dit is waarschijnlijk te wijten aan een midlifecrisis). Hij draagt een grijze broek en een blauw shirt en heeft zwart haar en een snor. Sharon is nuchter en laat het gedrag van haar man meestal maar een beetje loslopen.
 • Marvin Marsh is de suïcidale opa van Stan.
 • Stuart en Carol McCormick zijn de ouders van Kenny. Hun huwelijk is slecht en er is dus ook vaak ruzie. Stuart is een alcoholist. 
 • Gerald en Sheila Broflovski zijn de ouders van Kyle. Gerald is advocaat en draagt altijd een keppeltje. Sheila is kort en dik met vrij gedateerde principes.
 • Liane Cartman is de alleenstaande moeder van Eric. Ze is veel te lief voor haar zoon en doet alles voor hem. In South Park staat ze bekend als een slet. 
 • Officer Barbrady is een domme politieagent die in de eerste seizoenen meer voorkomt dan in de latere.
 • Jimbo Kern is de oom van Stan. Hij houdt van jagen en draagt dan ook vaak een outfit die daar geschikt voor is. Hij is vaak in de kroeg te vinden. Ook is Jimbo een Vietnam veteraan.
 • Ned Gerblansky is eveneens een Vietnam veteraan en de beste vriend van Jimbo. Hij is gekleed als een hippie en kan alleen praten door middel van een voice-box doordat hij vroeger te veel rookte. Ook mist hij een arm doordat er een handgranaat in zijn hand is ontploft. 
 • Terrance en Philip zijn de hoofdpersonen in een gelijknamige tv-serie waar de jongens graag naar kijken. Het zijn Canadezen en ze staan er vooral bekend om dat ze altijd scheten laten en daar vervolgens heel hard om lachen.
 • Principle Victoria is het schoolhoofd. Er is niet veel van haar bekend alleen dat ze vroeger borstkanker heeft gehad. Ze heeft blond haar en een bril en draagt vaak een roze outfit.
 • Big Gay Al is net als zijn partner Mr. Slave een stereotype homo. Hij is eigenaar van een boerderij voor homoseksuele dieren. 
 • Ms. Choksondik is een lerares op de school van de hoofdpersonen. Ze heeft een oog dat vaak de andere kant opdraait en borsten die tot op haar knieën vallen. Ms. Choksondik en Mr. Mackey hebben een seksuele relatie. Ze overlijdt in de aflevering "Simpsons Already Did It". 

Overig:

 • Towelie Towel is een pratende drugsverslaafde handdoek die bijna altijd stoned is. Zijn slagzin is: "Don't forget to bring a towel" en hij duikt vaak op als er over watergerelateerde zaken gepraat wordt. 
 • The Crab People zijn een slecht volk van pratende krabben die de wereld willen overnemen.
 • The Visitors is een buitenaards volk dat af en toe opduikt in een scène een daarbij tussen een groep mensen staat.
 • Mr Hankey The Christmas Poo is een vriendelijke pratende drol met een kerstmuts die kerstverhalen vertelt.
 • Woodland Critter is een groep van kwaadaardige bosdiertjes die met kerst opduiken. Ze zien er schattig uit maar zijn eigenlijk door en door slecht. Ze zijn verzonnen door Eric Cartman toen hij voor school een kerstverhaal moest schrijven.

De film

Kenny, Eric, Kyle en Stan gaan stiekem naar de nieuwe Terrence & Philip film waar ze eigenlijk te jong voor zijn. De volgende dag gebruiken zij op school aan de lopende band scheldwoorden die ze in de film gehoord hebben. Nadat ze een leraar hebben uitgescholden moeten ze zich melden bij de conrector die hun ouders erbij haalt. Deze starten een oorlog tegen Canada omdat de sterren uit de film daar vandaan komen. Ook willen zij Terrence & Philip executeren. Ondertussen is Kenny wederom doodgegaan en in de hel belandt waar hij het homoseksuele stel Satan en Sadam Hussein ontmoet. Na hen relatie-advies te hebben gegeven mag hij één wens doen. Kenny wenst dat alles weer is zoals voor de oorlog. Zo komt het goed en als dank mag Kenny naar de hemel. 

Prijzen

South Park is  acht keer genomineerd voor een Emmy in de categorie Primetime Emmy Award for Outstanding Animated Program en één keer voor de categorie Primetime Emmy Award for Outstanding Animated Program for One Hour or More. Deze hebben ze ook gewonnen met de trilogie Imaginationland. Hieronder de afleveringen die voor een Emmy binnen de eerste categorie genomineerd zijn (en de afleveringen die deze ook daadwerkelijk hebben gewonnen). 

Nominaties:

 • Big Gay Al's Gay Boat Ride (1999)
 • Chinpokomon (2000)
 • Osama Binladen Has Farty Pants (2002)
 • It's Christmas In Canada (2004)
 • Trapped In The Closet (2006)

Gewonnen:

 • Best Friends Forever (2005)
 • Make Love, Not Warcraft (2007)
 • Margaritaville (2009)

Overige nominaties:

 • CableACE Award (1997)
 • Academy Award (1999)
 • MTV Movie Award (1999)
 • Teen Choice Award (2006)

Overige gewonnen awards:

 • CableACE Award (1999)
 • Peabuddy award (2006)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in