Tussen al het rock- en popgeweld klonk eind jaren zestig het compleet andere geluid van een Amerikaanse countryboy, John Denver (1943-1997). Met zijn eenvoudige songteksten over liefde, natuur en het universum, zijn gitaar en zijn innemende, ongekunstelde verschijning veroverde hij wereldwijd de harten van vele fans. Na zijn tragische dood bij een vliegtuigongeluk in 1997, heeft nog niemand zijn aparte positie binnen de muziekwereld ingenomen. Zal er ooit weer iemand in zijn voetsporen treden?

John Denver (geboortenaam: Henry John Deutschendorf) werd geboren in 1943, in Roswell (New Mexico). Op zijn elfde kreeg hij van zijn oma een oude gitaar, die hem niet meer losliet en in de jaren zestig ging hij onder het pseudoniem John Denver zingen bij folkgroep The Mitchell Trio. In 1969 besloot hij solo verder te gaan en zijn eerste succes was Leaving on a jetplane, dat hij schreef voor de groep Peter, Paul en Mary. Een paar jaar later kwam voor hemzelf de grote doorbraak met nummers als Take Me Home, Country Roads en Rocky Mountain High. Hij kreeg een platencontract bij RCA en met zijn geliefde vrouw Annie Martell aan zijn zijde, verkocht hij miljoenen platen over heel de wereld. Zijn oprechte belangstelling voor de natuur, zijn nieuwsgierigheid naar dat immense universum en zijn onbevangen kijk op de liefde klinken door in nummers als Annie's SongFollow Me en Sweet Surrender. Met name zijn vroege nummers getuigen van een enthousiast, zeer talentvol en geïnspireerd zanger, die puur en voluit geniet van al het wonderbaarlijke om hem heen. 

Material girls en boys

In de jaren tachtig en negentig loopt zijn populariteit terug. Zijn nieuwe nummers zijn weinig succesvol, met als gevolg dat hij zijn platencontract bij RCA records kwijtraakt. Zijn huwelijk met Annie Martell loopt stuk in 1982 en gefrustreerd door alles zoekt hij zijn toevlucht tot de drank. Zijn nieuwe liefde, de Australische Cassandra  Delaney, geeft hem even nieuwe energie en inspiratie, en niet te vergeten een dochter Jesse Belle, maar ook dit huwelijk loopt na vijf jaar stuk door drank, jaloezie en huiselijk geweld. Het frisse, inspirerende geluid, waarmee hij wereldwijd mensen kon raken, lijkt sinds die tijd op een of andere manier uit zijn muziek te zijn verdwenen. De platen die in deze periode van hem verschijnen, zijn uitgebracht in eigen beheer en kunnen duidelijk niet in de schaduw staan van zijn eerdere succesalbums. De zanger lijkt zijn onbevangenheid, dromen en idealen te zijn kwijtgeraakt. Een vergelijking dringt zich op met de tijdgeest van die jaren, waarin de hippie-idealen naar de achtergrond raakten en plaatsmaakten voor de visie van 'material girls en boys'. 

Lady Gaga's, Shakira's en Justin Biebers

Nu, in 2011, na een periode waarin de consumptiemaatschappij hoogtij heeft gevierd, krijgt de mensheid weer steeds meer oog voor mens en milieu. Men ziet in dat overconsumptie ten koste gaat van de natuur en van de mensen in derde wereldlanden. Het streven naar een duurzame manier van leven wordt steeds meer gemeengoed en het veranderende klimaat baart steeds meer mensen zorgen. De tijd lijkt dan rijp voor iemand die, net als de jonge John Denver, vol overgave het mooie van deze wereld en het heelal bezingt. Iemand die net als hem in de stilte de mooiste symfonieën hoort en gelooft in de wijsheid van kinderen. Maar deze figuur schittert vooralsnog door afwezigheid tussen alle Lady Gaga's, Shakira's en Justin Biebers. Misschien is niet alleen John Denver, maar de hele wereld het vermogen kwijtgeraakt om met jeugdige onbevangenheid te kijken naar al het moois om zich heen. 

www.muziek-en-film.infonu.nl/…/13257/john-denver-een-grootheid-in-de-country-muziek.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in