Wanneer is een hond zindelijk? Hoe denkt de hond daarover en hoe denkt de mens daarover? Als pups net geboren zijn, wordt alle urine en ontlasting door de moeder opgegeten. Als de pups ongeveer drie weken oud zijn, krijgen ze, naast moedermelk, ook vast voer. Vanaf dat moment ruimt de moeder niet alle ontlasting meer op en gaan de pups buiten het nest hun behoefte doen. Volgens hondenbegrippen zijn ze dan ‘zindelijk’. Wij vinden een hond echter pas zindelijk als hij zijn behoefte buitenshuis doet. Dat zullen we hem dus moeten leren.

Voorkomen van ‘ongelukjes’

Daarvoor is het belangrijk om goed naar je hond te kijken. Want er zijn signalen die aangeven dat de pup moet plassen of poepen. De hond wordt wat onrustig en gaat op een bepaalde plaats rondjes draaien en snuffelen. Als je dit signaleert, kun je ervan uitgaan dat je pup naar buiten moet.

Behalve de signalen, die je hond je geeft, kun je ook rekening houden met vaste momenten, waarop uw pup waarop de pup naar buiten moet: na het slapen, na het eten en na het spelen.

Pak hem dan op en zet hem buiten, op een vaste plaats (in de tuin of vlakbij huis). Je leert de pup zijn behoefte te doen op een vaste plaats. Prijs je pup de hemel in als hij zijn behoefte op het speciale plaatsje doet. Geef hem eventueel een lekkere beloning als hij net klaar is met het doen van zijn behoefte.

Behoefte doen op een vaste plaats

Veel hondeneigenaren gaan een lekkere wandeling maken met hun pup om hem uit te laten. Tijdens de wandeling ziet de pup zoveel leuke dingen, dat hij helemaal vergeet te plassen. Je gaat dus maar weer naar huis. Eenmaal thuis aangekomen, ontspant de pup en… hij plast binnen. Bedenk dat een wandeling bestemd is om je hond lichaamsbeweging te geven en niet primair om hem zijn behoefte te laten doen. Nog te vaak zie ik baasjes met hun hond wandelen, die meteen rechtsomkeert maken, zodra de hond zijn behoefte heeft gedaan. Draai het eens om: leer je pup dat de wandeling de beloning is voor het doen van zijn behoefte. Omdat een pup nu eenmaal heel snel is afgeleid buiten, leert hij het snelst als je een vaste plaats uitkiest (dit kan een vast plekje in de tuin zijn, maar ook een vast plekje buiten, vlakbij je huis). Je neemt de hond eerst mee naar deze plek en blijft daar net zo lang, totdat hij zijn behoefte heeft gedaan. Hiervoor beloon je hem vrolijk en pas daarna ga je lekker met hem wandelen. Zo wordt de wandeling de beloning voor het doen van zijn behoefte. De hond weet al snel dat hij op zijn bekende plek zijn behoefte moet doen en kan voluit snuffelen en plezier hebben tijdens de wandeling, zonder dat je steeds moet opletten of hij zijn behoefte al heeft gedaan. Een win-win situatie, voor zowel baas als hond!

Geef hem structuur

Een belangrijke factor bij het zindelijk maken van de hond is ‘structuur’. Als de hond zomaar de hele dag rond mag lopen, ben je altijd te laat en loop je constant (met een dweil) achter de feiten aan. Bied de hond dus regelmaat, door hem overdag geregeld een uurtje in de bench te leggen. Je zult merken dat het hondje snel gaat slapen. Na het slapen zal hij altijd zijn behoefte moeten doen, dus kun je hem gewoon buiten zetten op zijn plaatsje of op het hondentoilet. Zo voorkom je de ‘ongelukjes’, die veelal overdag en niet ’s nachts plaatsvinden. Neem ook het initiatief om een spelletje te doen en zet hem daarna meteen buiten. Na het spelen zal hij direct moeten plassen. Succes verzekerd!

Gaat het toch een keertje fout?

De pup zal niet beseffen dat hij iets ‘fout’ doet, dus mag je hem voor het binnen plassen of poepen nooit straffen. Betrap je hem op heterdaad, dan zeg je op normale toon ‘nee’, pak je hem rustig op en zet je hem op zijn vaste plaatsje. Ook al heeft hij alles al gedaan waar je bij stond, zet hem dan toch even buiten. Je leert je hond hiermee toch dat plassen en poepen betekent dat hij naar een vaste plaats moet. Betrap je hem niet op heterdaad, ruim het dan gewoon op en doe verder niets. De hond zal geen enkel verband meer leggen tussen een standje en het doen van zijn plasje.

Speciaal hondentoilet

""Woon je in een appartement en is het lastig om direct met je pup naar buiten te gaan om ‘ongelukjes’ te voorkomen? Of wil je dat je pup op een vaste plaats in je tuin voortaan zijn behoefte doet? Dan kun je kiezen voor een hondentoilet. Hiervoor zijn speciale korrels te krijgen, die gemaakt zijn van plantaardige vezels. Deze korrels nemen het vocht en de geur direct op, waardoor je ook binnenshuis geen last zult hebben van nare geurtjes. Gebruik je een hondentoilet buiten en wil je deze korrels gebruiken, zorg dan dat het hondentoilet overdekt is, zodat de korrels niet in aanraking kunnen komen met regen. Het voordeel van het gebruiken van deze korrels is, dat de pup deze ondergrond later ook zal herkennen en al snel door zal hebben waar hij zijn behoefte mag doen. Speciaal voor de producent van dit product, schreef ik een instructie voor het aanleren van het hondentoilet.

Houd er rekening mee dat de spieren om het plassen op te houden pas met gemiddeld 16 weken sterk genoeg zijn. Een jonge pup kan het dus echt niet zo lang ophouden, al zou hij het nog zo graag willen!

Onzindelijkheid bij volwassen honden

Plast of poept een volwassen hond binnen, dan is hiervoor vaak een lichamelijke oorzaak. Oudere honden bijvoorbeeld, kunnen een verslapte blaaskringspier hebben. Oorzaken kunnen ook zijn: blaasontsteking, nier- of leverfalen of suikerziekte. Soms ontstaat incontinentie na sterilisatie van een teef. Een bezoek aan de dierenarts is dan ook de eerste stap. Pas als de dierenarts een lichamelijke oorzaak heeft uitgesloten, kan gekeken worden naar gedragsoorzaken. Mogelijke gedragsoorzaken voor onzindelijkheid kunnen zijn: niet alleen kunnen zijn, markeren, angst voor mensen, traumatische ervaring, te dominant gedrag van de eigenaar ten opzichte van de hond of hij heeft het gewoonweg nooit geleerd. Begeleiding door een deskundige is hierbij aan te bevelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in