Euthanasie is een lastig begrip, voor de één is het noodzakelijk, voor de ander onbegrijpelijk. Patiënten met een terminale ziekte als kanker strijden voor hun leven dat ze soms op willen geven, dit leidt vaak tot onbegrip bij buitenstaanders. Voor begrip en steun moet er dieper gekeken worden naar de persoon en het complete ziektebeeld. De kracht die een terminale patiënt bij zijn ziekte ontwikkelt om tot deze stap te komen is onbeschrijfelijk en wordt veelal zwaar onderschat.

Ongeneeslijk ziek en dan?

Mensen worden nu weliswaar ouder, toch is het zo dat we vaker overlijden als gevolg van een ongeneeslijke ziekte. Ondanks dat de patiënten steeds betere behandeling krijgen en artsen beter opgeleid zijn, zijn vele ziektes niet uit te bannen, of het nou om jonge mensen gaat of om ouderen. Wanneer je te horen krijgt dat je een ongeneeslijke ziekte hebt, zal dit ongelooflijke gevolgen hebben, zowel voor jezelf als voor je omgeving. Hoe ga je nu verder met je leven en hoe gaan anderen met dit nieuws om?

De laatste maanden

Wanneer eenmaal bekend is dat je leven over niet al te lange tijd stopt, begint de weg daar naartoe. In veel gevallen ben je de eerste tijd nog enigszins vitaal en kun je nog eens iets ondernemen. Vaak worden de laatste wensen uitgevoerd voor zover dit nog mogelijk is. Nu begint ook de laatste fase van de behandeling. In veel gevallen zul je nog medicijnen toegediend krijgen die al dan niet gevolgen zullen hebben op je gesteldheid. 

Wanneer je bij het punt komt dat je de deur niet meer uit kan en blijvend in bed verblijft, zul je veel denken aan de manier waarop je zult overlijden. Het is namelijk zo dat je echt een keuze hebt. Je kunt een natuurlijke dood sterven maar ook is het zo dat je zelf een datum en tijdstip kunt kiezen waarop je zegt: "Het is mooi geweest zo."

Euthanasie

Als je op het punt komt dat je zelf bepalen wil wanneer je de laatste adem uitblaast, heb je de moeilijkste stap uit je leven genomen. Veel mensen begrijpen dit pas wanneer zij in eenzelfde situatie terecht zijn gekomen waardoor het onbegrip van de buitenwereld dus vooral zal komen van mensen die er geen ervaring mee hebben. Het is een harde klap in het gezicht omdat er al die tijd een verschrikkelijke en ook onmogelijke strijd geleverd is. Mensen die er dichtbij staan, zullen veel begrip hebben voor deze keuze en zullen de persoon in kwestie daar in steunen en medeleven tonen waar mogelijk. Dan is er nog de arts die het vonnis gaat vellen. Ook voor de arts is dit een van de moeilijkste momenten uit zijn of haar leven die hij of zij altijd met zich mee zal dragen.

Respect

Respect, begrip, medeleven, steun en kracht zijn de aspecten die wij dergelijke patiënten en artsen mee moeten geven. Het is niet zomaar een beslissing die je neemt. De discussie omtrent het al dan niet behouden van het recht op euthanasie zal dan ook vanzelf verdwijnen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in