‘Idols’ is weer begonnen. Dit beroemde programma waarin mensen de kans krijgen eindelijk te laten zien wat ze waard zijn is weer verschrikkelijk populair. Net als andere talentenjachten als ‘Holland’s Got Talent’ en ‘Popstars’ verschijnen veel onbekende Nederlanders op TV in de hoop bekende Nederlanders te worden. Maar veel deelnemers worden niet bekend op de manier die ze hadden gehoopt.

De ene mislukking na de andere schiet over het scherm, en voor de kijkers is het erg grappig om te zien hoe de nerveuze mensen zich finaal voor schut zetten tegenover niet alleen de jury, maar tegenover heel Nederland. En het allerleukste is natuurlijk om er later nog over na te praten.

Maar wat is nu het hele doel van dit programma? Het lijkt namelijk alsof voornamelijk de allerslechtste kandidaten het meest in de spotlight worden gezet. De arme mensen die werkelijk geloven dat ze talent hebben, meestal omdat ze thuis ook aangemoedigd worden en daarom niet beter weten, om vervolgens door heel Nederland uitgelachen te worden. Deze mensen worden voor de rest van hun leven achtervolgd door één fout die gemaakt hebben, en het zal telkens opnieuw uitgezonden worden op televisie. Zoiets kan iemands leven compleet verpesten. Het is vreselijk dat dit toegestaan wordt.

Het is overduidelijk dat niet alle deelnemers helemaal honderd procent zijn, om het zo maar even te zeggen. Dat is al meteen te zien aan de houding van deze personen, de manier waarop ze praten en hun kijk op het leven. Het is afschuwelijk dat deze mensen zo belachelijk worden gemaakt wanneer zij hun talent proberen te laten zien terwijl ze er zeker van zijn dat ze het goed doen. Kun je je voorstellen hoe verwarrend het voor deze mensen moet zijn wanneer je je hele leven lang hebt gehoord dat je werkelijk talent hebt en zodra je die talent probeert te laten zien, je compleet vernederd wordt door het hele land? Hoe kan zo iemand, iemand die al niet weet wat er allemaal gebeurt, nu nog over straat gaan?

De waarheid is dat mensen het enorm grappig vinden om te kijken naar mensen die het slechter hebben dan zij, en dit stimuleert het asociale gedrag van de bevolking op wrede manier. Dit geeft mensen meteen de gedachte dat domme mensen belachelijk gemaakt moeten worden en slimme mensen perfect zijn. Maar hebben domme mensen dan geen recht op een normaal leven, zoals ieder ander mens? Nee, dit soort talentenjachten schendt de mensenrechten door maar hard te lachen om individuen die iets minder slim en getalenteerd zijn dan de meesten. Ze worden behandeld als circusdieren  en dat is iets wat niet meer hoort te gebeuren. En al helemaal niet in een beschaafd land als Nederland, een land waarvan ik had gehoopt dat het tolerant genoeg was om iedereen te accepteren. De slimme mensen, maar ook de domme mensen.

Wat moet er gedaan worden? In plaats van voor deze mensen te applaudisseren en uit te lachen wanneer ze echt geen talent hebben, moet er een praatje met ze gemaakt worden waarin de waarheid verteld wordt. Maak duidelijk dat ze iets anders moeten zoeken. Stimuleer ze niet om zichzelf te openbaren wanneer je weet dat het verkeerd zal aflopen. Het is een teleurstelling wanneer ze dit horen, maar het is wreder om ze ze zichzelf in de spotlight te laten zetten en werkelijk laten geloven dat ze het goed doen. Laat mensen hun eigen graf niet graven. Help elkaar. En misschien kan er dan eindelijk een einde gebracht worden aan dit verschrikkelijk asociale gedrag waar Nederland nog steeds mee te kampen heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in