Het is inmiddels geen verassing meer wanneer men te horen krijgt dat de hoeveelheid burn-outs in Nederland steeds groter wordt. Maar men moet begrijpen dat deze absurd grote hoeveelheid, en dan voornamelijk bij jongeren, enorm verontrustend is. En als je kijkt naar de factoren die daarbij een rol spelen, is het niet eens zo verbazingwekkend.
Een burn-out is een mentale uitputting waarbij het betreffende individu dankzij allerlei factoren niet meer in staat is goed te functioneren. In Nederland wordt de hoeveelheid burn-outs steeds groter en ook er komen steeds meer depressies voor. Tegenwoordig lijden voornamelijk jongeren aan deze overbelasting van de geest.
Schoolprestaties
Jongeren hebben erg te maken met de druk van school. Altijd wordt er van ze verwacht dat ze al het huiswerk op orde hebben, hoog scoren op alle vakken en overgaan naar de volgende klas. Vaak kunnen docenten met stress, die tegenwoordig ook heel vaak voorkomen, de al zwakke geestelijke toestand van de leerling verergeren. Maar vaak wordt ook thuis door familie en vrienden verwacht dat alles op school vlekkeloos verloopt.
Wanneer een leerling op de middelbare school in de bovenbouw komt te zitten, krijgt hij of zij de mogelijkheid een bijbaan te nemen. Vaak wordt dit door ouders gestimuleerd; zodra ze hun examen gehaald hebben, zullen zij hun studie nu immers zelf moeten betalen. Maar wat de meeste jongeren per uur verdienen, is niet veel. De werkdruk van hun bijbaan en de werkdruk op school zorgen allebei voor een enorme druk op de schouders van de jongeren. Het hangt natuurlijk af van de persoon, sommige jongeren kunnen beter omgaan met deze omstandigheden dan andere.
Werk
Tegenwoordig liggen de verwachtingen van jongeren op het werk erg hoog. Ze zullen zichzelf moeten bewijzen en vaak wordt er geen rekening gehouden met het feit dat deze werknemer nog een leerling op de middelbare school is. Veel docenten zeggen dat school belangrijker is dan werk, en dat je je werk moet laten vallen zodra het in de weg van schoolwerk komt. Maar voor school worden de jongeren niet betaald, en als ze geen werk hebben, kunnen ook geen vervolgopleiding doen zonder verschrikkelijk in de schulden te komen.
Social media
Het lijkt soms alsof je altijd bekeken wordt dankzij de social media van tegenwoordig. Facebook, Twitter en privéblogs waarop jongeren zichzelf laten zien aan de wereld, spelen een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Van alle kanten wordt men aangesproken door mensen van over de hele wereld. Maar ook aan het nieuws is nu bijna niet meer te ontkomen. En dan vooral wat betreft het slechte nieuws. Terroristische aanslagen, moord, afgehakte hoofden en diefstal… Sommige mensen laat het koud, maar bij velen is dit een nieuwe laag onrust op de groeiende berg in hun hoofd. Jongeren zullen deze nieuwsberichten vaker negeren vanwege hun emotionele instabiele toestand, maar zodra het bericht gelezen is, blijft het toch in de achterhoofden van deze jongeren zitten.
Vrije tijd
In hun vrije tijd zijn er voor jongeren veel mogelijkheden om hun tijd aan te besteden. Uitgaan, met vrienden afspreken of gewoon thuis zitten. Maar vaak wordt er thuis op neer gekeken wanneer een jongere zijn tijd besteed aan televisie kijken of videogames spelen. De jongere heeft immers tijd, waarom gaat hij niet leren of werken? Natuurlijk zijn er grenzen wanneer het gaat om gamen of televisie kijken, te veel is namelijk mentaal ook niet goed, maar het feit dat zelfs tijdens ‘niets’ doen de jongere beoordeeld wordt, maakt het er allemaal niet mooier op.
De docent zegt: doe je huiswerk en focus je niet te erg op je baan. De werkgever zegt: focus je vooral op je baan. Je ouders zeggen: focus je vooral op school en je baan. De dokter zegt: zorg dat je genoeg tijd overhoudt voor jezelf. En de begrafenisondernemer zegt: het spijt me erg van uw kind.
Burn-outs zijn gevaarlijker dan men denkt.