De Wereld Draait Door (vanaf nu DWDD genoemd) is een enorm succes! Het programma draait al vele jaren, maar nog steeds raakt Nederland niet uitgekeken. Wat maakt dat het programma zoveel kijkers trekt elke dag weer? Hieronder worden een aantal punten genoemd die bijdragen aan dit succes. Samen vormen deze onderdelen de succesformule.

Matthijs van Nieuwkerk

Allereerst heeft DWDD veel te danken aan Matthijs van Nieuwkerk. De charmante, razendsnelle presentator in het nét te kleine jasje voelt zich helemaal op zijn plek als presentator en speelt zijn rol met verve. De manier waarop hij de autoque bij aanvang van het programma voorleest is zijn handelsmerk en onevenaarbaar. Ook zijn manier van interviewen van zijn gasten is onderscheidend. Dit doet hij snel, to the point, maar toch geeft hij de gast ook genoeg ruimte. In de schamele tien minuten die gemiddeld aan een gast gewijd wordt weet hij toch heel wat duidelijk te krijgen. Een kracht die DWDD zeker nodig heeft, wil het niet een samenraapsel van slechte te korte interviews en gesprekken worden.

Snelheid en structuur

De kracht van het programma is de vaart die er constant in zit. Ieder onderwerp duurt maar even, dan gaat het alweer als een razende sneltrein door naar het volgende. Ook heeft het programma een vaste structuur. Eerst vertelt Matthijs wie er allemaal aanwezig zijn, dan volgt een kort gesprek met de tafeldame of -heer, vervolgens naar het eerste gesprek, dan de Jakhalzen, dan weer een gesprek met de volgende gast(en), vervolgens een stukje muziek en 'De tv draait door'. Om daarna aandacht aan de laatste gast te besteden. De kijker weet zo precies waar hij aan toe is. Dit is fijn als je naar een programma kijkt.

Aantrekkelijke onderwerpen

Het kiezen van aantrekkelijke onderwerpen draagt bij aan het succes van DWDD. Zo is er bijvoorbeeld een slangen en insecten expert, die zo af en toe langskomt met een kist waar de gekste dieren of de giftigste slangen uit tevoorschijn komen. Dit heeft een hoge amusementswaarde en zorgt ervoor dat mensen de volgende dag met elkaar over DWDD praten, iets wat ook weer zorgt voor meer kijkers. Ook het feit dat er af en toe een kok langskomt om een speciaal gerecht te koken of de colleges van professoren op lekenniveau maken dat het programma aantrekkelijke onderwerpen heeft, en het nieuws en de actualiteit op een interessante, levendige manier benadert.

Muziek en poëzie

Het vaste muzikale momentje van DWDD, zo rond de helft van de show is ook een kijkerstrekker. De redactie zorgt altijd voor iets interessants. Vaak nieuw talent, een bandje dat op het punt staat door te breken, of een band met een nieuw album. Zij krijgen heel kort de kans hun werk aan een groot publiek ten gehore te brengen. Veel kijkers ontdekken hierdoor nieuwe muziek en vinden dit een van de leukste onderdelen van DWDD. Elke woensdag is de DWDD-uitzending extra speciaal, dan komt huisdichter Nico Dijkshoorn een gedicht voordragen. Meestal is dit gestoeld op de actualiteit en vaak gaat het over de dan aanwezige gasten. Dijkshoorn heeft altijd een geheel eigen kijk en schroomt niet om deze schaamteloos in zijn gedichten te verwerken.

Kortom: DWDD heeft vele onderdelen en eigenschappen die het tot een kijksucces maken. Hopelijk dendert het programma nog lang op dit niveau door, want het Nederlandse publiek is er nog lang niet klaar mee!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in