Bent u al mee met het K-pop fenomeen? Nee? Dan is het de hoogste tijd voor een korte introductie.

 

Amerika maakt nog steeds de populairste muziek, maar andere landen vechten mee voor hun plaats in de top van de muziekwereld. In de jaren 1990 begon kpop, ontstaan in Zuid-Korea, Oost-Azië over te nemen. De afkorting staat voor Koreaanse popmuziek en bezit verschillende stijlen van Pop, HipHop, R&B, Rock enzovoort. In 2000 was het al zover dat de muziekgenre veranderde in een subcultuur onder tieners en jong volwassenen. Maar door social media bleef kpop niet alleen meer in Azië. In 1992 maakte het trio Seo Taiji & Boys een keerpunt in de geschiedenis van kpop. Ze maakte hun debuut met de single 'I know' op een talent show van MBC. Ze kregen de laagste score van de jury, maar hun album en het nummer werder zo succes vol dat MTV Iggy zei: 'Kpop zal nooit meer hetzelfde zijn'. Hun swingende beats en catchy lyrics, werden al snel gevolgd met een golf van andere succes volle artiesten zoals Drunken Tiger en 1TYM.

In 1995 werd het grootste entertainment bureau in Zuid-Korea opgestart, SM Entertainment gevolg door YG Entertainment, JYP Entertainment en nog veel meer. Ze produceerde zoveel talent als het publiek aankon. Zo werd in 1995 de eerste Korean Idol Band, H.O.T ,opgestart gevolgd door talloze andere jongens en meisjes groepen, die in Korea 'Idols' worden genoemd.

K-pop hype in Azïe

Al snel werd kpop een hype in Azïe en in ocotber 2009 kwam Wonder Girls met hun single 'Nobody' terecht in US Billbord Hot 100, nadat ze 50 miljoen views op youtube hadden. In september 2010 houd SM Entertainment hun eerste concert buiten Azië en al snel werd kpop viraal in Amerika.

Maar niks bracht kpop zo into the world als de hitsingle 'Gangnam Style' van kpop zanger PSY. Het lied stond op nummer 1 in verschillende hitlijsten verspreid over heel de wereld van België tot Australië. Het was de eerste youtube video die een biljoen views kreeg en won ook een MTV Europe music award.

Maar wat maakt kpop nu zo verslavend? Ten eerste ondergaan de artiesten jaren van training en worden de bands gevormd in het entertainment bureau. Ze kunnen bestaan uit een duo tot wel 13 bandleden. Tijdens de trainging wordt er gewerkt aan hun dans, zang, communicatie, acteren, gedrag enzovoort. Ten tweede draait het grootste deel van kpop rond de visuals. Het oog krijgt wat hij wilt. Bij kpop draait alles om het extreme: indrukwekkende video's die vanaf het begin worden mee ontworpen bij het lied, kapsels in alle kleuren, opvallende kledij en elk lied heeft zijn eigen dans.

K-pop voor je zintuigen

Kpop is gemaakt voor alle zintuigen, het laat je onderdompelen in een hele nieuwe cultuur waarvan je onbewust steeds meer wilt van weten. Het is waar, nog niet iedereen kent kpop, maar steeds meer en meer word kpop gebruikt in het dagelijks leven van de niet Aziatische landen. Denk aan liedjes die tijdens reclames worden gebruikt, die je op de radio hoort, foto's die je in tijdschriften vind. Kpop komt steeds meer en meer in beeld en het zal niet lang duren eer dat heel de wereld ervan heeft gehoord.

http://www.standaard.be/cnt/blspa_20120618_001#
http://en.wikipedia.org/wiki/K-pop

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in