Lekker koolhydraatarm koken en eten kun je doen, om zo de extra vakantie kilo's er weer af te krijgen. Of gewoon omdat het gezond,lekker en lichtverteerbaar is.

Koolhydraatarm met broccoli

Broccoli zit vol vezels en heeft dus een gunstige werking op onze spijsvertering en is goed voor ons immuunsysteem. Deze groente is verwant aan de bloemkool, maar heeft tijdens het koken niet die speciale geur, die bloemkool wel heeft. Verder bevat broccoli nog: Vitamine C, B1, B2, caroteen, calcium, ijzer, eiwit en glucosinulaten. Van glucosinulaten is onderzocht en aangetoond, dat het samen met idolen, het lichaam beschermt tegen kanker. 400 gram per week, beschermd mannen tegen prostaatkanker. Ook beschermt broccoli, net als tomaat, ons tegen de zon/ UV stralen. Wij Nederlanders, eten de nog gesloten bloemknoppen en eventueel de stelen van de broccoli, in Italië worden ook de broccoli blaadjes gebruikt en gegeten.

Broccoli salade voor 4 personen

Klaar in 15 minuten

Wat heb je nodig:

  • 600 gram broccoli  = 12 gram koolhydraten (3 gram per persoon)
  • Olijfolie
  •  Teentjes knoflook
  • Handje vol olijven, in vieren delen
  • 75 gram gemengdecashewnootjes, pijnboompitten, chia zaadjes, zonnebloempitten, sesamzaadjes etc.
  • Flinke scheut sesamolie
  • Pakje zalm (200 gram)
  • Peper
  • Zout

Bereiding:

  • Was de broccoli, snijdt de stelen in plakjes en haal de roosjes eraf.
  • Hak de cashewnootjes in stukjes en snij de olijven in plakjes.
  • Snij de plakjes zalm in reepjes.
  • Kook de broccoli roosjes met wat zout in ± 10 minuten beetgaar.
  • Wok ondertussen, in een beetje olijfolie de plakjes broccoli en de reepjes zalm met wat peper, zout en de knoflook gaar in 10 minuten.
  • Wok de laatste 5 minuten de noten, pijnboompitten, chia zaadjes etc. even mee, zodat deze een mooie lichtbruine kleur krijgen.
  • Giet de broccoli roosjes af en verdeel deze over 4 borden.
  • Verdeel daarna het broccoli/noten mengsel erover en giet over elke broccoli salade nog een beetje sesamolie.

Broccoli uit de oven voor 2 personen

Klaar in een half uur

Wat heb je nodig:

  • pakje Monchou
  • 400 gram broccoli
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 ui, in stukjes
  • Olijfolie
  • roomboter
  • Peper
  • Zout
  • Ovenschaal
  • blender

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de ovenschaal in met olijfolie (of roomboter).
  • Was de broccoli en snij de roosjes eraf en de stelen in plakjes.
  • Meng het gehakt met wat peper en zout en bak deze rul in een beetje olijfolie.
  • Voeg aan de rul gebakken gehakt de stukjes ui toe en bak deze even mee.
  • Kook ondertussen de broccoli roosjes en plakjes met wat zout,  in 10 minuten beet gaar.
  • Giet vervolgens de broccoli af en doe ze samen met de monchou in de blender. Je kan ook een keukenmachine gebruiken.
  • Pureer en meng de broccoli met de monchou en doe de puree in de ovenschaal.
  • Verdeel hierover het gehakt met uien mengsel.
  • Leg er nog wat klontjes roomboter op en schuif de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Laat de broccoli ovenschotel in 20 minuten gaar worden.

Wokgroenten met slim pasta voor 2 personen

Klaar in 20 minuten

Wat heb je nodig:

  • 200 gram = 1 zakje slim pasta tagliatelle (=  geen suiker vet en gluten) en kan dus ook door coeliakie en diabetes gegeten worden.
  • 200 gram kipfilet in stukjes gesneden
  • 2 stronkjes broccoli, in kleine stukjes
  • 1 prei, in ringen gesneden
  • kipkruiden
  • kerrie
  • flinke schep crème fraiche
  • knoflook
  • olijfolie

Bereiding:

  • Maak de slim pasta tagliatelle klaar zoals op de verpakking staat aangegeven.
  • Kruid de stukjes kip met kipkruiden.
  • Verhit in een wokpan wat olijfolie en wok hierin de stukjes kip, snel bruin
  • Voeg vervolgens prei, knoflook en een beetje zout en kerrie toe.
  • Wok het mengsel circa 5 minuten en doe er dan de broccoli roosjes bij.
  • Roerbak alles nog eens 5 minuten en roer dan de crème fraiche er door.
  • Laat alles nog even door warmen.
  • Verdeel eerst de pasta over de borden en schep er vervolgens de wokgroenten erboven op.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in