Wat is er heerlijker dan het genieten van een pittige en smaakvolle espresso na een verrukkelijke maaltijd? Je smaakpapillen te verwennen met deze godendrank boordevol aroma? De dag van vandaag hoef je de deur niet meer uit voor deze genotvolle sensatie. Er is een keur aan espressomachines beschikbaar voor thuisgebruik. Maar hoe vind je nu het voor jou geschikte espresso apparaat?

Manueel, semi- of volautomatisch? 

Espressomachines met manuele hefboom vind je niet zo makkelijk. Toch bestaan ze en het ritueel dat ermee verbonden is heeft beslist zijn charme. Er is redelijk wat kracht nodig om het water doorheen de koffie te stuwen en het is niet evident om steeds weer hetzelfde espresso resultaat te bekomen. Afhankelijk van het tempo en de kracht waarmee je het water doorheen de koffie stuwt kan de smaak veranderen. Voordeel is wel dat zo’n espressoapparaat weinig onderhoud vraagt en stil is in gebruik.

Ben je een fervente voorstander van de traditionele manier van espresso maken dan prefereer je uiteraard een semi-automatisch espressoapparaat. Je selecteert zelf de gepaste filter en vult eigenhandig de filterhouder met de naar jouw keuze gebrande en gemalen koffie. Op die manier heb je impact op het doseren en het aandrukken van de koffie. Het resultaat is een persoonlijke espresso, gebaseerd op je eigen smaak. Hou er weldegelijk rekening mee dat je al wat ervaring nodig hebt om keer op keer de perfecte doorlooptijd, de juiste temperatuur of net die begeerlijke crema te verkrijgen.

Wil je het jezelf makkelijker maken dan kies je best een volautomatische espressomachine. Zo’n apparaat is heel handig in gebruik: je stelt vooraf de gewenste koffietemperatuur in, de kopgrootte, de aromasterkte, de maalgraad van de koffie… en vervolgens druk je op de startknop. In een handomdraai wordt jouw favoriete espresso gemaakt. Geef je de voorkeur aan latte machiato of cappuccino dan schakel je gewoon de gepaste functie in. Bij de meer geavanceerdere toestellen kan je zelfs aangeven hoeveel melk je precies wilt in verhouding tot de hoeveelheid koffie.

Een nieuwe variant van het automatische espressoapparaat is het toestel type Nespresso. Dit type espressoapparaat is momenteel heel erg in trek. In plaats van zelf de koffiebonen te malen en de hoeveelheid koffie in te stellen, maak je gebruik van de handige kant en klare capsules. Elke capsule bevat een perfecte hoeveelheid vers gemalen koffie. Je hebt de keuze uit verschillende Nespresso capsules voor espresso, ieder met een geheel eigen karakter en unieke geur- en smaak ervaring. Verder kan je alle dranken personaliseren door de gewenste hoeveelheid melk in te stellen. Zo kan je jouw perfecte cappucino maken.

Stoom of pomp druksysteem? 

Een espressomachine stuwt heet water door fijngestampte koffie. De manier waarop dit persen gebeurt bepaalt in grote mate de smaak en de kwaliteit van de espresso én de prijs van het espressoapparaat.

Een espressoapparaat dat gebruik maakt van stoomdruk is handig omdat je er niet bij hoeft te blijven terwijl de espresso wordt gemaakt. Het toestel schakelt zichzelf tijdig uit. Waar je bij aankoop goed op dient te letten is de hoeveelheid druk die het espressoapparaat kan genereren. Deze kan best zo hoog mogelijk zijn zodat zoveel mogelijk smaken en aroma’s door de stoom uit de koffie kunnen worden gehaald. Een te lage druk zou wel eens kunnen resulteren in een teleurstellende smaak en een flinterdunne crema.

Daarnaast vind je espressoapparaten die werken met een pomp druksysteem. De elektrische pomp zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid heet water door de fijngestampte koffie wordt gestuwd. Het resultaat is een heerlijk kopje espresso. Blijf wel in de buurt om de machine manueel te stoppen. Ook bij dit type apparaat geldt: hoe hoger de druk, hoe beter de espresso. Dit type espressomachine is eerder luidruchtig in gebruik en behoort tot een hogere prijsklasse.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in