Planking is een nieuwe rage onder jongeren. Het is overgewaaid vanuit Australië, waar jongeren via sociale media elkaar de kunst lieten zien. Planking lijkt een leuke hobby voor jongeren, maar kan levensgevaarlijk zijn. Zo vielen er zelfs dodelijke slachtoffers bij deze schijnbaar ongevaarlijke activiteit.

Ontstaan

Het planking begon al in 2006 in Australië. In 2008 werd er door een 25-jarige Australiër een Facebookpagina voor aangemaakt, maar nog zonder succes. Twee jaar lang kwam er niemand op de pagina. Pas toen een radiostation er wedstrijden in ging organiseren en bekende sporters het toepasten na een goal, werd het een hype. De media-aandacht zorgde er voor dat planking de hele wereld over ging.

Wat is planking

Planking is eigenlijk niets meer en niets minder dan kaarsrecht stil liggen met je hoofd naar beneden, zonder enige uitdrukking. Dit doe je op de meest vreemde plaatsen zoals op richels en in bomen. Je maakt er een filmpje of een foto van en zet die op facebook. Het klinkt simpel en erg saai, maar er schuilen toch meerdere gevaren aan planking.

Gevaarlijk spel

Zoals bij iedere hype zijn er steeds meer mensen die gaan deelnemen en het eens willen proberen. Door de hoeveelheid mensen die deelnemen, moet je goed je best doen wil je nog opvallen. Dit gaat meestal gepaard met ondoordachte en levensgevaarlijke acties. Op 16 mei overleed een man uit Australië toen hij probeerde te planken op zijn balkon. Hij verloor het evenwicht en stortte neer. Op 25 mei overleed er een man aan planking in Nieuw-Zeeland. Hij was gaan liggen op een spoor, met een naderende trein en kon niet op tijd wegkomen. Het gevaar schuilt in de acties die mensen ondernemen om elkaar te overtreffen. Sommige plankingacties kregen 90.000 reacties en mensen zijn nu eenmaal vatbaar voor complimenten.

Waarschuwing

De rage is inmiddels over heel de wereld verspreid en wordt op veel plaatsen uitgevoerd. Men waarschuwt voor ondoordachte acties, maar deze hype is vast nog niet uitgewerkt. de combinatie van media-aandacht, wereldwijde volgers en waardering zorgtervoor dat steeds meer mensen er aan gaan doen. Hoe een simpel spel een wereldhit wordt, maar ook de dood tot gevolg kan hebben.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in