Als echte theedrinker wil ik iets vertellen over thee en de herkomst ervan. Dus hoe en wanneer het ontstaan is, waar het ontdekt is en waar het tegenwoordig verbouwt , verwerkt en verkocht wordt.

Bij toeval onstaan

Thee is 2737 jaar voor christus bij toeval ontdekt door keizer Shen Nung uit China. Op een dag zat hij water te koken toen hij ineens een heerlijke geur rook. Toen hij in de ketel keek,  zag hij dat er wat wilde theebladeren in waren gewaaid. Hij proefde het water en hij vond het heerlijk.

Omstreeks 1600 kwam er in ons land een bericht binnen over een heerlijke drank die Chaa heette. Het bericht was afkomstig van meneer Huygen van Linschoten. Hij heeft met een Portugees schip thee naar Nederland gebracht. In de jaren van 1602 tot 1667 groeit de handel in thee uit tot een zeer groot handelsproduct.

In eerste instantie was de thee alleen verkrijgbaar voor de rijken. Eén kilo thee koste ongeveer € 300,- en was dus onbetaalbaar voor de gewone burger.

Medicijn

Na de kennismaking met thee werd er beweerd dat thee een medicijn was.

Thee zou:

 • Het bloed zuiveren
 • Je slimmer maken
 • Angsten verdrijven

Inmiddels weet men beter en is het gewoon een lekkere drank.

De theeplant

Thee is een frisse drank afkomstig van de theeplant. De theeplant komt meestal uit het oosten. De theeplant is een groenblijvende plant die zich het lekkerst voelt bij tien tot dertig graden en bij een gemiddelde regenval tussen de 200 en 225 cm. Hoe hoger de thee verbouwt wordt, hoe beter de kwaliteit van de plant en dus van de thee is.

Thee wordt verbouwt op theeplantages. Op één hectare van een plantage kunnen 4 tot 5.000 planten staan. Een plantage is ingedeeld in tuinen. iedere dag wordt een andere tuin geplukt. Voor het plukken van thee zijn de volgende mogelijkheden:

 1. Fijn pluk = de bladknop en de twee blaadjes daaronder
 2. Medium pluk = de bladknop en de drie blaadjes daaronder
 3. Grof pluk = de bladknop en de vier blaadjes daaronder

Het geplukte blad is nog niet geschikt om thee van te zetten. Hier is nog een heel proces voor nodig.

Het blad moet:

 1. verflenst worden: Verflensen is het in dunne lagen op rekken leggen van theebladeren. Vervolgens laat je er warme lucht van 25 tot 40 graden doorheen stromen. Hierdoor verliezen de bladeren hun vocht.
 2. gerold worden: Hierbij worden de bladeren tussen twee draaiende ronde vlakken doorgevoerd. Hierdoor wordt het blad gekneusd zodat de sappen uit het blad vrijkomen.
 3. gefermenteerd worden: De gerolde theeblaadjes worden in bakken gedaan en worden in  een speciale kamer gezet, waar zeer vochtige en warme lucht van circa 25 graden doorheen wordt geblazen. Hierdoor komt theeolie vrij en de theegeur ontstaat.
 4. gedroogd worden: De bladeren worden gedroogd in een machine bij een temperatuur van 80 tot 90 graden.
 5. gesorteerd worden
 6. verpakt worden

Er zijn tegenwoordig heel wat soorten thee verkrijgbaar. Afkomstig uit verschillende landen:

 • China
 • India
 • Java
 • Himalaya gebergte

Van fabrieksthee:

 • Pickwick
 • Lipton
 • All seasons

Tot losse verse thee verkrijgbaar bij o.a. de Tuinen en de winkels van Simon levelt en andere gespecialiseerde winkels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in