Als je als consument verantwoord en duurzaam inkopen wilt doen ben je verplicht om het nieuws op de voet te volgen.
Boodschappen doen nog steeds ingewikkeld
Al jaren wordt de productie van onze voeding geteisterd door rampen. Als het niet Salmonella of ESBL in kippen is, dan is er wel de gekke koeienziekte, de Q-koorts of een enge bacterie die in de komkommers zou zitten.
Elke keer moet je als consument het nieuws bijhouden en zelf beslissen of je bepaalde producten nog wel wilt kopen.
Met de viswijzer en kiezen voor streek-of fairtradeproducten kom je al een heel eind.
Iets wat ik een hele tijd niet wist, was de ophef over de kweekvis tot ik een artikel erover las op de site van Smulweb. Dat was geen vrolijk artikel.
Pangasius
De pangasius wordt gekweekt in de Mekongdelta in Vietnam. Eén van de meest vervuilde rivieren van de wereld. Om te voorkomen dat de vissen niet ziek worden krijgen ze vijftig soorten antibiotica toegediend via het voedsel. Tot overmaat van ramp worden de visfilets voor ze worden ingevroren gewassen met een giftig bleekmiddel. In een Duits laboratorium zijn chloorpyrifos en trifluralin gevonden in de vis. Dit zijn verboden bestrijdingsmiddelen.
Tilapia
Ook de tilapia is niet verantwoord. Deze vis wordt tijdens de kweek behandeld met grote hoeveelheden testosteron, omdat alleen de mannetjes geschikt zijn om te eten. Daarom moeten de vrouwtjes mannetjes worden. Teveel testosteron in ons voedsel kan leiden tot onder meer borstkanker.
Keurmerken
Naar aanleiding van een tv-uitzending van Kassa zijn hierover kamervragen gesteld. Die hebben ertoe geleid dat er een keurmerk gekomen is voor de kweekvissen. De pangasius en tilapia met een ASC keurmerk zijn nu verantwoord. ASC staat voor Aquaculture Stewardship Counsil. Dit is een consumentenkeurmerk voor gekweekte vis.
Maar soms in de supermarkt worden ze ook nog zonder keurmerk verkocht. Vanaf 2013 krijgen ook de schelpdieren, de zalm en de garnalen dit keurmerk.
Vissen uit de wilde vangst zijn veilig als ze het MSC( Marine Stewardship Counsil) keurmerk hebben.
Duurzaam
Duurzaam inkopen is nog lastiger. Welke eieren moet je hebben en welke kipfiletjes? Enkele tips:
Biologisch is meestal goed, maar het is vooral handig om groente en fruit te kopen, dat op dat moment in Nederland wordt geoogst. Dat kost het minste energie aan vervoer en bovendien is het goedkoop.
Nog beter is het natuurlijk om rechtstreeks bij de boer te kopen of streekproducten aan te schaffen. Dit kan inmiddels heel makkelijk online en wordt thuisbezorgd of je kunt het halen bij een afhaalpunt.
Ook duurzame kleding is momenteel in overvloed te koop op internet. Tevens is dat meestal ook eerlijke mode. Dat wil zeggen dat er gewerkt wordt onder gezonde en veilige werkomstandigheden en dat er geen kinderarbeid aan te pas komt.
Gelukkig komen er steeds meer fairtrade artikelen op de markt. Dan is het duurzaam en zorg je tegelijkertijd voor een beter leven van de producenten. Want het zijn tegenwoordig niet alleen de boeren die ondersteund worden, maar ook de mensen die sieraden, meubels, vazen e.d. maken.
Onlangs las ik een artikel over een idee om de prijs te drukken van biologische kip. Ze gaan de plofkippen er tussen leggen, zodat de consument niet weet wat voor leven zijn gekozen kippetje heeft gehad. Tsja…
Er zijn geen algemene regels om het goed te doen. Het blijft een beetje een sport. Maar wel een sport die voldoening geeft.
Foodwatch
Heel makkelijk om met alle nieuwtjes op de hoogte te blijven: Geef je op voor de nieuwsbrief van Foodwatch. Dit is een organisatie die opkomt voor het recht op eerlijk en veilig voedsel.
www.smulweb.nl
www.rijksoverheid.nl
www.wnf.nl
www.foodwatch.nl