Aardappelen zijn al eeuwenlang een essentiële deel van het dieet van de Nederlander, dit doordat de aardappel rijk is aan koolhydraten, vitamine C en andere vitamines en mineralen. Sinds de Spanjaarden de aardappel meenamen uit Zuid-Amerika in de 16e eeuw heeft deze langzaam Europa veroverd en zijn er talloze manieren ontstaan om aardappelen te bereiden. In dit artikel worden een aantal van de klassieke manieren van het bereiden van aardappels besproken.

 

Voorbereiden– Als aardappels worden gekookt, gestoomd of gebakken, is het alleen nodig om ze te wassen. Indien men de aardappel geschild wilt, begin dan met het afsnijden van de kiemen of ogen, en vervolgens te koken of te stomen en dan pas schillen. Wanneer de aardappels jong zijn kan je de schil verwijderen met een stevige borstel.  Wanneer de aardappels oud zijn is het het beste om de schil eraf te schrapen een mes. Dit is beter dan de schil eraf snijden want het deel direct onder de huid bevat meer voedingsstoffen dan het midden. Leg de aardappels na schillen of snijden direct in koud water om ze wit te houden en de voedingsstoffen te behouden. 
 
Koken–  Eigenlijk moeten aardappelen nooit worden gekookt, behalve wanneer je ze papperig wilt zoals bijvoorbeeld voor kroketten. Aardappelen zijn lekkerder, meer melig, wanneer gestoomd of gebakken, als je geen stoompan of stomer hebt kan je ze als alternatief koken. Wanneer je de aardappels in zijn geheel kookt zoek ze dan uit op gelijke grootte, zodat ze gelijkmatig gaar worden. Dek ze af met koud water, zet op het vuur en kook gaar in 15 tot 20 minuten, en giet al het water af. Zet de pan terug op een laag vuur voor 5 minuten met deksel.
 
Stomen– is de gezondste manier om aardappels te bereiden. Zowel smaak als voedingsstoffen worden beter behouden, deze lossen bij stomen minder op in het water. Doe de aardappels in een stoompan met een laag je water. Stoom ongeveer net zo lang als dat je ze kookt, meestal is het iets sneller klaar. Wanneer aardappels gestoomd zijn, is de huid is heel eenvoudig te verwijderen. Als je geen stoompan hebt kan je voor een paar euro op een bamboo stoommandje bij de toko halen, die zet je op een smalle pan of wok met een laagje kokend water.
 
A l'Allemande– Stoom of kook, schil, en snijd de aardappelen. Snij brood in dunne plakjes. Bak het brood en de aardappelen met een beetje boter blijf goed roeren. Voeg flink suiker toe, giet er een beetje melk over, en bak voor ongeveer vijftien minuten, serveer warm.
 
A l'Anglaise– Stoom of kook ongeveer een kilo aardappelen, schil en snijd ze vervolgens. Doe 60 gram boter in een koekenpan op het vuur. Voeg de aardappelen toe aan de gesmolten boter, bak voor ongeveer tien minuten. Voeg zout, peper, een beetje geraspte nootmuskaat en serveer warm.
 
Grillen-Stoom, schil, en snijd de aardappelen. Leg de plakjes op een grillpan, en plaats deze op een vrij laag vuur; smelt  boter in een pan of magnetron verdeel wat over de plakjes van aardappelen met een borstel, zodra het onderste gedeelte is geroosterd, draai elke plak om en verspreid boter aan de andere kant. Als u klaar bent, zout en serveer ze warm. Er kan nog een beetje boter worden toegevoegd voor het serveren.
 
Met spek-Schil een kilo aardappelen en snij in kwarten. Zet een pan op het vuur met ongeveer 120 gram vette spek in stukjes, het liefst dik gesneden door de slager. Wanneer gebakken, voeg de aardappel toe met met een bos van kruiden van takjes peterselie, tijm en en laurierblad. Voeg zout en peper naar smaak toe, en 250 ml bouillon. Kook de aardappelen zachtjes gaar. Verwijder dan de kruiden, giet het overgebleven vocht, en serveer warm. 
 
 
Meer weten over de voedingswaarde van aardappels.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in