een jaar geleden heb ik via een vriend de fixed gear fiets ontdekt. de fixed gear, of fixie is een rage uit de new york messenger scene die steeds groter word en nu ook in amsterdam een gemeenschap heeft. waarschijnlijk zult u er al eens uw nek voor gedraait hebben als een fixed gear fietser langsracete, maar wat een fixed gear fiets precies is weten de meeste mensen niet.

Toen ik op google fixed gear intypte was ik gelijk bezeten door de prachtige minimalistische racefietsen die zich daar uitspreidden. Een fixed gear fiets ziet er uit als een racefiets zonder remmen, bel, spatborden, derailleurs, licht of versnellingen. 

Oorsprong

De fietscouriers in new york zochten een snellere fiets om hun pakketjes nog sneller door de stad te kunnen vervoeren. Zij kwamen met het idee van een fiets die versmelt met de rijder. Een fiets die precies deed wat hij wou. simpel en snel; De fixed gear. Sinsdien is de fixie van stad naar stad, land naar land overgebracht.

""

 

 

 

 

 

 

Gesleutelde versnelling

Als je er een wil moet je een fixed gear hebben wat letterlijk "gesleutelde versnelling" betekend. Er zit maar een versnelling op een fixie, net als op een single speed. die versnelling word met een "lockring" vastgedraaid aan het wiel, als het wiel draait draait het tandwiel altijd mee. Dat betekend dat je trappers ook altijd draaien dus als je door de stad rijdt en even wilt stoppen met trappen terwijl je een stoepje opfietst kan dat niet en zal de kracht en da vaart van je achterwiel je benen forceren om door te trappen. 

Baanfietsen hebben hetzelfde principe als een fixed gear. Een fixie is eigenlijk een "stadsbaanfiets".

 

Remmen

Al heb je geen remmen zijn er wel verschillende manieren om vaart te minderen.

– Langzamer trappen; als de trappers langzamer draaien daait het wiel ook langzamer dus als je tegenkracht geeft op je trappers zal je minder snel gaan.

""– "Skidden"; (Het engelse woord voor slippen.) als je al een tijdje fixed rijdt krijg je veel kracht in je benen. Door in een keer je benen te blokkeren en je pedalen een stoot tegenkracht te geven die hard en stevig genoeg is, kan je je achterwiel in een keer te stoppen, waardoor je achterwiel zal slippen op de weg. Het is makkelijker te skidden als er minder gewicht op je achterwiel rust. Menigen skidden dan ook tewijl ze met hun bovenbenen tegen hun stuur leunen.

 

– De zool van je schoen op je achterband duwen tegen de seat stays. Hiervoor haal je een voet van je pedalen af en plaats je het boven op je achterband dicht tegen je frame aan.

Om meer controle over je trappers te krijgen kun je "straps", pedaalbeugels of zelfs klikpedalen nemen. Zo kun je trappen door op je trappers te duwen en ook eraan te trekken met je benen.

Al deze manieren kosten wat kracht en moeite. Echte fixed gear rijders willen zo weinig mogenlijk remmen ook omdat ze houden van de kick die de snelheid en het ontwijken van ander verkeer geeft. Maar omdat je toch zo nu en dan moet remmen slijt dat je band of je schoenzool af. Als je vaak skid zul je skid patches op je band krijgen, dat zijn plekken waar de band extra versleten is geraakt en de verschillende lagen van je band zienbaar worden.

""

 

Trick bike

Een zijtak van de fixed gear is de trickbike. Dat is een grote BMX fiets met een fixed wiel. De meeste BMX trucjes zijn ook te doen op een trickbike maar omdat je het voordeel van een fixed gear hebt kun je allerlei andere trucjes doen zoals bijv achteruitfietsen en een "keyhole spin" doen. Sommige van die trucjes kun je ook op een normale fixie doen.

 

 

Pimp my bike

Alle fixed gear fietsers willen hun fiets zo mooi mogenlijk maken. Het is ook deel van de hobby om verschillende en nieuwe onderdelen te kopen van andere kleuren of betere kwaliteit. Veel fixies zijn oude racefietsen die omgebouwd zijn. Het eerste wat je dan doet is je fiets "strippen". Je verwijderd dan alle onnodige onderdelen zoals derailleurs, remmen, lichten etc. Soms is het nodig om het frame opnieuw te verven omdat de verf op oude frames vaak beschadigd zijn. Natuurlijk moet je een fixed gear wiel aanschaffen en andere beschadigde onderdelen vervangen. Je kunt kiezen voor een "bullhorn" stuur, een rechte "riser bar" of gewoon de klassieke beugel. Daarna kun je allerlei nieuwe rode, zwarte of zelfs carbon fiber onderdelen te kopen om je fiets zo cool mogenlijk eruit te laten zien.

 

De scene

Je kunt met je fixie terecht in de lokale community. In de meeste steden is er een die vaak gecentreerd staat om de fixed gear winkels. Met je fixed gear vrienden kun afspreken om door de stad te rijden, een tocht door de natuur te maken of zelfs een alleycat rijden. een alleycat is een fiets race, meestal door de stad. De eerste die de race volbrengt heeft natuurlijk gewonnen en vaak zijn er prijzen als de race gesponsord word. De prijzen zijn natuurlijk altijd fietsverwant dus als je geluk hebt win je het nieuwe "leader" frame of een "campagnolo" wielset.

Als je een trickbike hebt kun je ook samen trucjes gaan oefenen in het skatepark. 

""

 

 

 

 

 

Slot

Als je interressen hebt gekregen door dit artikel kun je zelf eens rondkijken het internet en misschien zelfs een fixie aanschaffen. Pas wel op als je fietst want dit nieuwe fietsconcept is gevaarlijk voor nieuwelingen! Ikzelf ben tijdens mijn eerste dag op mijn fiets nogal pijnlijk gevallen waarbij mijn nieuwe achterwiel een onrepareerbare knik kreeg.

Hieronder nog een paar linken naar fixed gear blogs waar je filmpjes en foto's kunt bekijken.

prolly is not probably

pristine fixed gear

the 5th floor

eigen ervaring en weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in