Het duurt niet lang meer of we zitten weer middenin de feestmaanden. Er wordt al druk nagedacht over de feestelijkheden, maar hoe we die kunnen gaan vieren is door de coronacrisis nog niet zeker. Want waar voor veel mensen een uitgebreid diner buiten de deur echt bij kerst hoort, is het maar de vraag hoe kerst anno 2020 in restaurants gevierd kan worden.

Back-up

Wie een ‘Plan A’ heeft, kan maar beter ook een ‘Plan B’ hebben. Moet je toch onverhoopt thuis blijven, dan kun je er maar het beste van maken. Of misschien ben je wel juist van de diners thuis en kun je niet wachten je handen uit de mouwen te steken. Maar bij het diner draait het niet alleen om al dat heerlijks in de pan, maar ook om de wijnen die erbij geschonken worden.

De juiste keuze

Om de juiste wijn en spijs combinatie te maken, moet je eerst bedenken of je uit wil gaan van je eten of juist wil werken vanuit de beste kerstwijnen die je in huis wil halen. Weet je al wel welke kerstwijnen jij op tafel gaat zetten? Dan kun je vanuit die wijnen gaan bedenken welke gerechten je er goed bij kunt serveren. Werk je vanuit een menu, kies dan de wijnen pas wanneer je weet wat je precies gaat koken. Zorg er in ieder geval dat de twee elkaar niet overschreeuwen. Bij een gerecht met veel smaak, hoort ook een wijn met veel smaak. En een licht en frivool wit glas wijn, mag ook een lichter gerecht hebben. Schenk een dergelijk wijn bijvoorbeeld bij een frisse salade vooraf.

De juiste wijnen

Sommige gerechten zijn typisch iets voor de feestdagen. Maak je bijvoorbeeld een saus van cranberry’s, dan mag er best een rode wijn met lekkere zuren naast gezet worden. Een Pinot Noir uit de Verenigde Staten of Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld. Of een Franse Beaujolais of een Spaanse Garnacha. Bij een bont gezelschap aan smaken mag ook een aromatische witte wijn geserveerd worden, zoals een Pinot Gris. Zuidelijke Rhône wijnen, passen vaak ook erg goed bij een feestmaal dankzij het kruidige smaakpalet. Je kunt dan gaan voor zowel een witte of een rode wijn uit de zuidelijke Rhône.

Wijn cadeau

Ga je op bezoek bij iemand die lekker heeft gekookt? Neem dan een leuk rode wijn geschenk mee, die ook past bij het diner dat geserveerd gaat worden. Het is dan uiteraard wel belangrijk om te weten wat er op tafel komt. Wil de gastheer of gastvrouw dat niet vertellen, dan neem je gewoon een wijn mee. Altijd leuk om te geven en te krijgen, toch?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in