Kerst is een gezellige en sfeervolle tijd. Gezellig met z'n allen aan de tafel met lekker eten. De kaarsjes op de tafel zorgen voor een warme en romantische sfeer. Veel mensen leven al helemaal naar de kerst toe. Na een drukke periode vol met werk, kinderen die fatsoenlijk gekleed naar school moeten en het huishouden, kijken veel mensen uit naar wat rust en gezelligheid. Maar wat doen we met de verplichtingen bij de familie, het uitgebreide kerstdiner of vervelende kinderen? Hoe houd je kerst leuk?

Wees realistisch

Nog zoveel te regelen voordat de kerstdagen aanbreken? Heb je alle gerechten al uitgezocht? Bij wie moeten we eerst op visite? IEK… stress! Tijdens de feestdagen wordt er veel van je verwacht. Zelf heb je ook je ideeën hoe het moet gaan lopen. Misschien willen we allemaal de perfecte kerst. Maar er gaat altijd wel wat mis. Geheid komt iemand weer te laat, wordt er gekibbeld, gaat er een glas rode wijn over het witte tafelkleed of vindt de hond de kerstboom veel te interessant. De kunst is om er flexibel mee om te gaan, bedenk dat er op een later tijdstip waarschijnlijk wel om kunt lachen. Met een beetje humor hou je het luchtig en voorkom je dat iedereen in een dip valt en daardoor de gezellige dag verpest. 

Voel je niet verplicht

Hoe jij je kerst wil vieren is helemaal aan jezelf. Geen zin in het verplichte kerstcircus op de televisie? Er is toch niemand die je zegt dat je wél moet kijken? Bij de viering van kerst houden veel mensen nog vast aan hun tradities, waar op zich niets mis mee is, maar voel je niet verplicht om aan alles mee te doen. Overleg van tevoren hoe jij de invulling van de kerstdagen ziet, maar plan niet alles vol met activiteiten en verplichtingen. Laat ruimte over om je bijvoorbeeld even terug te kunnen trekken of om een wandeling te kunnen maken. Doen wat iedereen van je verwacht levert veel stress op, dus blijf jezelf en maak je eigen keuzes. Overigens is het wel handig om de kinderen rustig te houden met een leuke kerstfilm.

Waar wordt jij gelukkig van?

""

Tegenwoordig ligt de nadruk bij de feestdagen op uiterlijke zaken: de perfecte outfit, netjes verzorgd aan de tafel zitten, een diner van vijf gangen, voor iedereen een perfect cadeau, het hele huis en het liefst ook de tuin versierd en dan ook het hele huis nog eens aan kant. Dit geeft een hoop stress en het leidt de aandacht af van waar we werkelijk gelukkig van worden: een leuke tijd doorbrengen met onze geliefden en vrienden. Tijd voor elkaar geeft meer voldoening dan heen en weer racen om alles piekfijn in orde te krijgen.

Doe eens wat anders

Zie je op tegen de hele avond gourmetten of ´opzitten´ bij je schoonouders. Bedenk een leuke activiteit. Maak van de avond een proeverij en promoveer je familie tot proefpersonen. De proefpersonen zullen zo meer plezier beleven aan activiteiten die hun niet leuk leken, en de tijd gaat sneller voorbij.

Geef een compliment

Is er in de familie iemand die je niet zo 'ligt'? Probeer de spanning te vermijden en hou de conversatie luchtig. Probeer eens een compliment te geven (wat zit je haar goed, lekkere pudding). Daarmee bereik je dat deze persoon zich beter gaat voelen. En aangezien je iets positiefs hebt gedaan, mag je daar zelf ook best lekker over voelen.

Maak niet dezelfde fout

Is het vorig jaar helemaal niet leuk geweest? Ga na waar het precies is misgegaan, en bedenk hoe dat dit jaar te kunt vermijden. Bekijk andere mogelijkheden: houd het familiebezoek eens korter, ga uit eten, of besluit dat je er met de feestdagen tussenuit gaat.

 

Ook schrijven en geld verdienen bij Todio? Doe met ons mee en meld je hier aan.

http://www.gezondheidsnet.nl/geest/artikelen/323/hoe-houden-we-de-feestdagen-leuk
Psychologie Magazine: http://www.psychologiemagazine.nl/web/Artikelpagina/Zo-overleef-je-de-feestmaand.htm
foto: jobsite.co.uk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in