Volgens de bijbel stierf Jezus op Goede Vrijdag aan het kruis. Drie dagen later zou Jezus met behulp van zijn vader ‘God’ uit de dood zijn opgestaan. De opstanding van Jezus wordt gevierd tijdens Pasen. De beschilderde eieren die zogenaamd door hazen worden verstopt, staan symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven.
De benaming Goede Vrijdag klinkt bij de meeste mensen toch vreemd in de oren, omdat het de dag is geweest waarop Jezus vermoord zou zijn. Hoe kunnen ze dat nou een Goede Vrijdag noemen het is toch eerder een slechte vrijdag? De dag waarop Jezus stierf wordt Goede Vrijdag genoemd, omdat hij zijn leven heeft gegeven voor de mensheid.
Jezus zei tijdens zijn kruisiging tegen God: Vader vergeef het hun want ze weten niet wat ze doen. Jezus vond dat diegenen die hem gekruisigd hadden en diegenen die de kruisiging steunden, niet wisten wat ze deden. Ze dachten dat Jezus een Godslasteraar was en hebben hem uit onwetendheid vermoord, omdat ze de juiste lessen nog niet hadden geleerd.
De tekst uit het gebed Onze Vader in Mattheüs 6:9-13 refereert hier aan. “God vergeef ons onze zonden, zoals wij ook anderen hun zonden zullen vergeven”. Vergeven is nobel, maar uiteraard niet altijd makkelijk.
De geschiedenis van de Paaseieren
Op het moment dat het Christelijke geloof het vasten had ingevoerd, verbood de kerk het eten van eieren gedurende de veertig dagen tussen Aswoensdag en Pasen. De meeste eieren, die na het vasten niet meer vers waren, werden beschilderd en op andere manieren versierd. Veel van de versierde eieren werden dan op het land gelegd of in de grond, in de hoop dat de grond vruchtbaar zou worden of blijven. De verse eieren werden uiteraard opgegeten om zodoende weer op krachten te komen na het vasten.
Het versieren van eieren
Kippeneieren werden voorheen in water gekookt met natuurlijke kleurstoffen. Voor groene eieren, werden de eieren gekookt in water met spinazie. Voor rode eieren gebruikten ze water met rode bieten. En voor gele eieren gebruikten ze water met uienringen. Meestal werden er witte eieren gebruikt, omdat de kleur dan beter zichtbaar was. Te zijner tijd zijn er chemische kleurstoffen op de markt gekomen, waardoor de kleurintensiteit en de variatie in kleur toenam.
In de 18e eeuw werden er in Frankrijk de eerste chocolade eieren gemaakt. Kippeneieren werden geledigd en gevuld met chocolade. Later werden er mallen gemaakt, waardoor er chocolade eieren op de markt kwamen in alle formaten. Tegenwoordig zijn er chocolade eitjes in meerdere smaken zoals, pure chocolade eitjes, melkchocolade eitjes, witte chocolade eitjes en chocolade eitjes gevuld met praline, hazelnoot et cetera.
De Bijbel (Mattheüs 6:9-13)
www.wikipedia.org/wiki/Paasei
www.paas-recepten.nl/niet-christeli