Kaviaar is een dure en beroemde delicatesse dat afkomstig is uit de kuit van de steur. De klassieke kaviaar komt oorspronkelijk uit Iran of Rusland, die door vissers van de Kaspische zee worden geoogst. Kaviaar wordt wereldwijd geconsumeerd en er komen steeds meer vormen van (imitatie) kaviaar op de markt. Meer uitleg over verschillende soorten kaviaar, vormen van imitatie kaviaar, de prijs van kaviaar en bewaar en serveertips.
Bekende kaviaar uit de Kaspische zee
Een bekende kaviaarsoort is de Beluga kaviaar, deze wordt door vele velen gezien wordt als de beste kaviaar ter wereld. De eitjes, die gebruikt worden voor de kaviaar, zijn afkomstig van de Belugasteur. Deze steur kan een leeftijd bereiken van 150 jaar. Door jarenlange overbevissing met als einddoel de kaviaar, is de soort een bedreigde diersoort geworden. Dit heeft er tevens voor gezorgd dat ook de prijs van de Beluga kaviaar, het laatste decennium enorm is gestegen.
Een andere kaviaarsoort is de Ossetra kaviaar. De kaviaar afkomstig van deze steur is minder duur dan de kuit van de Belugasteur. Haar kleuren variëren van donkerzwart tot goudkleurig. Osetra kaviaar heeft een boterachtige smaak en wordt door veel mensen beschouwd als de meest smakelijke kaviaar. Osetra kaviaar wordt geproduceerd in Rusland.
De Sevruga kaviaar is de kleinste kaviaar en het meest overvloedig aanwezig van alle steurkaviaar in de Kaspische zee. Dit is de ‘’laagst geprijsde’’ kaviaar van de drie soorten kaviaar. Dit heeft echt vrij weinig met de kwaliteit van de kaviaar te maken en vertaalt zich voornamelijk in het feit dat deze soort het best te verkrijgen is. Sevruga Kaviaar wordt in zowel Rusland als Iran geproduceerd.
Kaviaar van andere vissoorten (imitatie kaviaar)
IJslandse kaviaar
IJslandse kaviaar wordt voornamelijk gemaakt van de kuit van de lodde en de lompvis en wordt voornamelijk gebruikt als ingrediënt voor sushigerechten.
Spaanse kaviaar
Spaanse kaviaar wordt gemaakt van de kuit van de gouden Spaanse haring. De smaak van de zwarte eitjes wordt beschreven als gerookt met citroensmaak.
Franse kaviaar
Franse kaviaar is te vergelijken met Osetra Kaviaar en wordt gemaakt van de in ‘’waterboerderijen’’ gefokte Siberische steur.
Canadese kaviaar
Canadese kaviaar wordt gemaakt van de kuit van de Canadese zalm. Deze ‘’kaviaar’’ wordt ook wel Ikura genoemd en staat bekend om zijn verse en knapperige structuur. Deze kaviaar wordt ook wel gebruikt voor de bekende Ikura-sushi.
Japanse kaviaar
Japanse kaviaar wordt gemaakt van de kuit van de smelt. Dit wordt Japanse Masago kaviaar genoemd en veelvuldig gebruikt bij sushigerechten. De eitjes zijn prachtig fluorescerend gekleurd.
De prijs van kaviaar
De prijs van Beluga Kaviaar (50 gram) komt neer op +/- $ 595,00
De prijs van Osetra Kaviaar (50 gram) komt neer op +/- $ 390,00
De prijs van Sevruga Kaviaar (50 gram) komt neer op +/- $ 310,00
Bewaren en serveren
- Houdt de kaviaar gekoeld tussen de -1°C – +4°C
- Haal de kaviaar 10 – 15 min voor het serveren uit de koeling
- Wanneer de kaviaar geopend is, consumeer het dan binnen 2 á 3 dagen
- Serveer kaviaar nooit bevroren, kaviaar dient perfect gekoeld geserveerd te worden.
- Gebruik altijd een plastic of houten lepel en nooit maar dan ook nooit een metalen lepel. Een metalen lepel kan zorgen voor een metalen bite en zal de smaak van kaviaar verslechten.
http://www.caviar.bc.ca/English/prices.htm
http://www.gourmetfoodstore.com/caviar