Nu is het tijd om van de vlier (of Sambucus), de bessen en bloesem te plukken en te verwerken. Maak er een lekkere gezonde siroop van of een likeurtje wat je straks kan drinken bij griep en keelpijn.

Vlier of Sambucus

Over de hele wereld komen wel vijfentwintig soorten vlieren voor. De plant (heester) groeit heel gemakkelijk en is dan ook vaak in het wild te vinden. Als je vlierbloesem siroop wilt maken, zorg er dan voor dat je  de bloemen plukt als ze droog zijn. De bloemen kunnen vanaf mei tot juli geoogst worden. Neem schermen die mooi open staan en lekker ruiken. De bessen kun je plukken vanaf september.

Zowel de bloemen ( worden ook wel schermen genoemd) als de vlierbessen kunnen worden verwerkt voor consumptie. Je moet de vlierschermen en bessen wel koken, voordat ze gegeten kunnen worden. Rauw bevatten ze blauwzuur, waardoor je misselijk wordt en gaat braken.

 

Vlierbessenlikeur tegen keelpijn

Wat heb je nodig:

  • 1 kilo suiker (of nog beter 500 gram suiker en 500 gram honing)
  • Ongeveer 90 gram vlierbessen
  • 2 eetlepels citroenschil, zonder het witte van de binnenkant
  • 1 liter alcohol, jenever of vodka van 32% ( mag ook 35% zijn)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 jeneverbes (optioneel)
  • 1 schone weckpot, van 2 liter

 

Bereiding: 

  • Neem een schone weckpot.
  • Een weckpot maak je heel gemakkelijk steriel schoon en klaar voor gebruik door deze met soda en kokend water te wassen.
  • Daarna de kun je de weckpot met een schone theedoek of nog beter op de kop zetten en laten drogen.
  • Was de vlierbessen en doe ze in de schone weckpot.
  • Giet er een beetje kokend water over.
  • Of kook de vlierbessen even op met een klein beetje water en doe ze dan ik de weckpot.
  • Kook vervolgens water en los hierin de suiker op, laat het tien minuten door sudderen.
  • Voeg vervolgens het suikerwater, de citroenschil en de jeneverbesens bij de vlierbessen.
  • Laat het geheel lauw worden en giet dan de alcohol erbij.
  • Zet vervolgens de vlierbessenlikeur ± 4 weken in een goede afgesloten weckpot weg.
  • Na vier weken de likeur zeven en proeven.
  • Eventueel kun je er wat suikerwater of alcohol aan toe voegen. Vindt je de likeur te scherp, dan kun je er ook voor kiezen deze wat langer te laten staan. Vaak wordt de likeur dan milder van smaak.
  • Als de vlierbessenlikeur gezeefd is deze nog een weekje laten rusten.

 

Tip: Deze likeur kun je ook met een stukje gember erin maken, voor een pittigere smaak.

Drink de vlierbloesemlikeur bij voorkeur als je, je grieperig voelt of keelpijn hebt.

 

Proost

 

 

Vlierbloesemsiroop

 

Wat heb je nodig:

  • 1 liter water
  • 1 kilo (oer) suiker (of neem de helft honing)
  • 15 vlierbloesem schermen
  • 2 citroenen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 20 gram citroenzuur
  • 1 weckfles

 

Bereiding:

  • Was de vlierbesbloesem zorgvuldig en knip dan de bloemen zo kort mogelijk af.
  • Stop ze in de weckfles.
  • Schil de citroenen zo dun mogelijk en pers ze door een zeef.
  • Giet vervolgens het citroensap en het citroenzuur ook in de weckfles.
  • Kook vervolgens het water en los er de suiker en vanillesuiker in op.
  • Giet dan het kokende suikerwater over de vlierbesschermen en sluit de pot goed af.
  • Laat het 24 uur staan en kook dan de siroop nog een keer op.
  • Zeef vervolgens de vlierbessen siroop en kook het daarna nog een keer op.
  • Schenk daarna de siroop in schone flessen of weckpot.
  • In de koelkast kan deze siroop zeker een half jaar bewaard worden.
  • Deze vlierbloesem siroop mengen met koud (bron)water, verhouding 1:3.

 

Tip: Smaakt ook lekker fris met een blaadje munt.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in