Wellicht heeft u er weleens over nagedacht over wat er gebeurt wanneer u een ernstig ongeluk krijgt, ernstig ziek wordt of gaat dementeren? Wie kan dan uw wensen kenbaar maken aan een behandelend arts? Wie kan voor u het beste verzorgingstehuis regelen of uitstekende particuliere zorg? Hoe en door wie wordt uw vermogen goed beheerd?
U kunt bij de notaris een "levenstestament" opmaken. Hierin wijst u een of meerdere mensen aan die u onvoorwaardelijk vertrouwt. U geeft aan hen een volmacht om op medisch gebied uw wensen kenbaar te maken en om goede zorg te organiseren. Daarnaast geeft u een volmacht om uw vermogen te beheren waarbij u uitgebreide instructies kan geven over de wijze hoe dit dient te gebeuren.
Wat is het verschil tussen een testament en een levenstestament
Een bijzondere vorm van een testament is het levenstestament. Een gewoon testament werkt nadat u komt te overlijden. Hierin wordt onder andere bepaald wat er met uw nalatenschap gebeurd. Het levenstestament werkt tijdens uw leven. Bijvoorbeeld wanneer u door een ongeluk, of ziekte zelf niet meer in staat bent zelfstandig te handelen. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat u in coma bent of slecht ter been bent.
Wensen en instructies
Het levenstestament is een document wat vastgesteld is bij de notaris, waarin u uw wensen en instructies doorgeeft aan mensen en instanties om u heen voor het geval dat u in uw leven niet meer uw eigen belangen kan behartigen.
U kunt daarbij denken dat u door een ongeval of door een ziekte zelf niet meer in staat bent om belangrijke zaken – zowel privé als zakelijk – te regelen.
Maar u kunt ook een levenstestament opmaken wanneer u het prettig vind om bepaalde dingen niet meer hoeven te regelen en u het prettig vindt als een ander dit voor u doet. Het verschil met een gewoon testament en een levenstestament is dat een levenstestament werkt tijdens dat u nog leeft en een gewoon testament gaat over uw nalatenschap na uw overlijden.
Onderdelen
- Een levenstestament bestaat uit een drietal onderdelen;
- Een of meerdere volmachten
- De omschrijving van de wensen ten aanzien van (medische) verzorging. (Denk hierbij aan een behandelgebod, een behandelverbod en een euthanasieverklaring en een donorcodicil)
- Nuttige informatie voor de mensen die aan de slag moeten met uw levenstestament, meestal in de vorm van bijlagen zoals uw bankrekeningen, pincodes en wachtwoorden. Maar ook kunstverzamelingen en dergelijke. Dit kan ook een instructie zijn hoe deze zaken bewaart moeten blijven.
Belang
Het is in eerste plaats voor uzelf van belang om aan te geven wat uw wensen en verzoeken zijn voor het geval dat u deze zelf niet (meer) naar voren kunt brengen. Maar het is ook voor iedereen die voor u zorgt of zakelijk met uw werkt van belang dat zij weten wat uw wensen zijn. Dit geldt vooral voor uw (zakelijk) partner, uw kinderen en uw naaste familieleden en de mensen die verantwoordelijk zijn voor uw zorg.
Notariële akte
Het levenstestament wordt (net als een gewoon testament) opgesteld door een notaris welke er een notariële akte van maakt. Dat betekend dus dat de notaris u informeert over de mogelijkheden, en door zijn ervaring en specialistische kennis adviseert hoe uw levenstestament eruit moet gaan zien. Voor sommige handelingen waarbij in een levenstestament volmachten worden gegeven is een notariële akte verplicht. Denkt u hierbij aan de volmacht om een hypotheek af te sluiten.
hetlevenstestament.nl
consumentenbond.nl
netwerknotarissen.nl