Cachupa is een Kaapverdiaanse delicatesse, die ontstaan is ten tijde van de slavernij. De hoofdingrediënten van cachupa zijn bonen, mais, kool en vlees en/of vis. Uiteraard hadden de slaven destijds niet altijd de gewenste ingrediënten voorhanden. De bonen- en maissoep die zij maakten was veelal vegetarisch. Als er vlees voorradig was dan was dat meestal gedroogd pekelvlees uit Portugal. De bonen- en maissoep met vlees noemden de slaven ‘cachupa’. Cachupa is het nationaal gerecht van de Kaapverdische Eilanden.

De Portugezen haalden de slaven uit Afrika om op de Kaapverdische Eilanden te gaan werken. De Kaapverdische Eilanden fungeerden ook als de grootste tussenhaven van de slavernij. Hiervandaan werden de slaven verscheept naar Amerika, het Caraïbisch gebied en Brazilië. Vandaar dat er in deze landen maaltijden zijn, die erg op de cachupa lijken. De simpele variant met weinig ingrediënten heet Cachupa, de variant met veel ingrediënten heet Cachupa Rica (rijke cachupa).

Ingrediënten voor een Cachupa Rica

  • 50 gram gedroogde witte bonen (black eyed peas)
  • 50 gram gedroogde rode bonen
  • 100 gram gedroogde groene erwten (ervilha)
  • 200 gram gedroogde witte maïs en 200 gram gedroogde gele maïs
  • 500 gram rundvlees of 500 gram karbonade of 500 gram kippenpoten en kipfilet
  • 2 uien gesneden in ringen
  • 1 Chinese kool of witte kool in vier delen gesneden
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 klein bosje sellerie of 1 klein bosje koriander in stukjes gesneden
  • 4 chilipepers fijngehakt of een eetlepel sambal
  • 5 worteltjes in blokjes

Eventueel kun je er ook 1 cassave indoen (in blokjes gesneden) en 1 zoete aardappel oftewel bataat (in blokjes gesneden), een pikante worst (chorizo) en Kaapverdiaanse tonijn uit blik.

In Nederland zijn de ingrediënten te koop in Chinese- en Surinaamse toko’s.

Bereidingswijze van een Cachupa Rica

De gedroogde bonen en maïs laat je een dag van tevoren in water weken, dit scheelt namelijk qua kooktijd. Na een dag weken, zet je de bonen in een grote pan met veel water aan de kook. De bonen moeten zeer ruim onder het water liggen. Na een uur doe je hier het gemarineerde vlees bij.

Het vlees marineer je door er paprikapoeder, zout, vier teentjes knoflook, een scheut olijfolie en wat peper bij te doen. Vervolgens doe je een klein laagje olijfolie in een grote koekenpan, hierin fruit je de ringen van twee uien aan. Als de uienringen aangefruit zijn dan doe je het gemarineerde vlees in de koekenpan. Het vlees draai je een paar keer om, totdat het vlees aan beide kanten lichtbruin is.

Nadat je het gemarineerde vlees hebt toegevoegd, doe je er ook nog een halve eetlepel zout bij en de fijngemaakte chilipepers. De cachupa moet nu nog twee uur lang stoven op een laag vuur, met de deksel op de pan. Om het kwartier even roeren en het water een beetje aanlengen als het te dik wordt. De soep hoort een beetje dik te zijn, net als erwtensoep. In het laatste half uur voeg je de wortels, koriander, sellerie, kool en chorizo toe en eventueel de cassave, de zoete aardappel en de tonijn.

Na een stooftijd van ongeveer drie uur is de cachupa klaar om geserveerd te worden. De kooktijd van de cachupa is te halveren met een snelkookpan.

De cachupa is voor vier tot zes personen.

Cachupa als lunch

Indien er na de maaltijd nog cachupa over is, dan kun je het vocht uit de cachupa laten uitlekken met een zeef. Een geringe hoeveelheid vocht mag in de cachupa blijven zitten. De cachupa bewaar je nadat het is afgekoeld in de koelkast. De volgende dag kun je het eten als lunch. Hiervoor moet je uienringen aanfruiten in een koekenpan, na het aanfruiten van de uien doe je de uitgelekte cachupa in de koekenpan, dit bak je al roerend, totdat het goed warm is. Het is gebruikelijk om de gebakken cachupa te nuttigen met een in olijfolie gebakken spiegelei of omelet.

Eet smakelijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in